Україна і світ

Ваучери на навчання: хто може отримати та як ним скористатися

Фото: Depositphotos

Внутрішні переселенці та люди, яких звільнили з російського полону, зможуть отримати ваучери на навчання. Це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти.

Факти ICTV дізнавалися, хто та як може отримати ваучери на навчання.

Ваучери на навчання: хто може отримати

Відповідно до державної програми підтримки зайнятості, ваучер на оплату навчання можуть отримати такі категорії громадян:

Зараз дивляться
  • Особи від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, до досягнення встановленого законом пенсійного віку.
  • Звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, органах цивільного захисту, Бюро економічної безпеки, органах Державної кримінально-виконавчої служби.
  • Звільнені через скорочення штату або за станом здоров’я особи, до досягнення пенсійного віку, які пропрацювали щонайменше 10 років.
  • Внутрішньо переміщені особи працездатного віку, які не можуть знайти підходящу роботу.
  • Особи, яких було позбавлено особистої свободи, через збройну агресію проти України (після звільнення).
  • Особи з інвалідністю, які не можуть знайти підходящу роботу.
  • Особи, які дістали під час воєнного стану поранення, контузію або каліцтво через проведення бойових дій, незалежно, чи встановлено їм інвалідність.

Умови отримання ваучера на навчання

Усі особи, які хочуть отримати ваучери, повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути на обліку у службі зайнятості як безробітні.

Вартість ваучера не може перевищувати 30 280 грн. Він може покривати певну частину вартості навчання. Якщо вартість навчання перевищує суму ваучера, різницю оплачує сам громадянин.

Перелік професій, за якими можна отримати ваучер, регулярно оновлюється. Наразі у переліку понад 120 професій, але кожна область має свій. Точну інформацію можна дізнатися на офіційному сайті Державної служби зайнятості.

Щоб дізнатися, які професії доступні у вашій області з використанням ваучера, потрібно на сайті Державної служби зайнятості обрати область.

Крок 1: Обрати область

Після цього необхідно натиснути Отримати ваучер.

Крок 2: Обрати ваучер

Після цього на сайті служби зайнятості потрібно натиснути Перелік закладів освіти.

Крок 3: Перелік закладів освіти

Ці заклади навчають охочих за ваучерами. Натисніть на Перелік цих закладів освіти та отримайте повний список професій.

Крок 4: Заклади освіти

Ваучери на навчання: як отримати

Можна звернутися безпосередньо до найближчого центру зайнятості й отримати детальну консультацію від фахівця щодо всіх аспектів отримання ваучера на навчання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Інструкція, як отримати ваучери на навчання онлайн:

  • Необхідно натиснути Ваучер на навчання, Подати заявку, заповнити електронну форму на офіційному вебсайті Державної служби зайнятості. У формі треба зазначити свої персональні дані, контактну інформацію, а також обрати бажану програму навчання.
  • Після заповнення всієї необхідної інформації, заявка автоматично надсилається до відповідного центру зайнятості за місцем проживання.
  • Найближчим часом кандидат отримає повідомлення від кар’єрного радника центру зайнятості. У цьому повідомленні буде детально розписано наступні кроки, які необхідно виконати для отримання ваучера на навчання. Зв’язатися можуть як за вказаною електронною адресою, так і за номером телефону.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 14:32:30