Україна і світ

У Десні біля Чернігова потемніла вода: спостерігається масовий замор риби

Сьогодні, 9 вересня, у річці Десна біля Чернігова потемніла вода, також там фіксується масовий замор риби. 

Про це повідомив виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

У Чернігові в річці Десна потемніла вода

За його даними, станом на 7 ранку 9 вересня на Золотому березі (центральний пляж м. Чернігова) спостерігається незначний неприємний запах.  

Зараз дивляться

Водночас в річці вода має темний колір, також місцями спостерігається масовий замор риби. 

Ломако зазначив, що рибу будуть збирати та відвозити на утилізацію в заздалегідь визначене місце. Працюють міські служби, екологи та ДСНС. 

В. о. мера Чернігова наголосив, що місто не споживає воду з річок, а використовує зі свердловин. Тому загрози життю та здоров‘ю місцевих мешканців немає. 

Також він нагадав, що відвідування пляжу заборонено. Зокрема, посилено контроль за продажем всіх видів риби в місті.

Забруднення річок: яка ситуація на Чернігівщині

За даними Міндовкілля, станом на 8 вересня на Чернігівщині у річці Десна спостерігаються поодинокі випадки замору риби у селах Макошине, Ушня, Боромики та Салтикова Дівиця.  

Загалом за весь час ліквідації надзвичайної події у річках Сейм та Десна зібрано близько 26 тонн загиблої риби. 

Водночас по річці Сейм відмічається стабілізація ситуації. За результатами вимірювань в пробах вод, відібраних в р. Сейм 5 та 6 вересня, стан води покращується.  

Зазначається, що станом на 8 вересня швидкість переміщення забруднення сповільнилась в межах м. Чернігів в місці зруйнованого автомобільного мосту. 

Основна маса забрудненої води дійшла до села Боромики Чернігівського району Чернігівської області. Далі за течією стан поверхневих вод р. Десна задовільний. 

Нагадаємо, що 28 серпня з’явилась інформація, що у річці Сейм на Сумщині виявили масовий замор риби. Причиною стало потрапляння у водойму великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді.

Як з’ясувалося, російські загарбники з 14 серпня скидають у річку Сейм на території РФ відходи невідомих речовин, спричиняючи забруднення водойми. В Україні Сейм впадає у Десну.

Джерело: Міндовкілля, Олександр Ломако

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Міндовкілля 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 13:59:13