Україна і світ

ЄС міркує над замороженням фінансування Словаччини через “підрив демократичних норм”

Фото: Getty Images

Єврокомісія працює над пропозицією покарати Словаччину за підрив демократичних норм, що може призвести до того, що блок призупинить виділення коштів для Братислави.

Про це пише агентство Bloomberg, посилаючись на джерела.

ЄС може заморозити кошти, призначені для Словаччини

Єврокомісія підготувала запуск процедури у зв’язку з рішенням прем’єр-міністра Роберта Фіцо скасувати спеціальну прокуратуру, яка здійснювала нагляд за деякими корупційними справами, пов’язаними з коштами ЄС.

Зараз дивляться

Зазначається, що процес перебуває на початковій стадії і потребує схвалення очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Близько 80% усіх державних інвестицій у Словаччині фінансуються з фондів ЄС. Будь-які потенційні проблеми з фінансуванням можуть стати серйозним ударом для Братислави і єврозони, яка вже стикається із проблемами, пов’язаними з надмірним дефіцитом держфінансів.

За словами співрозмовників на умовах анонімності, одна з пропозицій передбачає використання ЄК так званого механізму обумовленості. Це дозволяє ЄС заморозити фінансування, коли у блоці бачать, що його гроші знаходяться під загрозою.

Так ЄС міг би утримати частину з €12,8 млрд з фондів згуртованості, виділених Словаччині в бюджеті Євросоюзу. Таку суму Словаччина повинна отримати на період 2021-2027 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами одного з співрозмовників, Єврокомісія також вивчає можливість повернення всіх або частини грантів на боротьбу з Covid у розмірі €2,7 млрд, які Словаччина отримала як частину витрат ЄС на боротьбу з пандемією. Створення спеціальної прокуратури було однією з умов виділення цих коштів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 13:30:30