Україна і світ

Золото на Олімпіаді, ураження субмарини РФ та евакуація українці з Лівану: головні новини 3 серпня

Фото: Факти ICTV

Україна здобула першу золоту медаль на Олімпійських іграх в Парижі у кваліфікації командного фехтування жіночої збірної.

Паралельно із цим російські терористи показово стратили ще одного українського військовополоненого.

Що відбулося в Україні та світі за добу 3 серпня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

 

Україна виграла золото у командній шаблі на Іграх-2024

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях стала чемпіонкою літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі. Це перше золото на цих Іграх для української команди.

Українські фехтувальниці перемогли збірну Південної Кореї у фіналі з рахунком 45:43. Таким чином кореянки здобули срібло, а команда Японії – бронзу.

На змаганнях українська команда була представлена Ольгою Харлан,Аліною Комащук, Оленою Кравацькою та Юлією Бакастовою.

У стартовому раунді наші дівчата здолали Італію (45:39), а у півфіналі виявилися сильнішими за команду Японії (45:32). На вирішальний поєдинок з українками вийшли кореянки, які у півфіналі обіграли команду Франції.

Першою дуель розпочала Харлан, яка повела у рахунку 5:3. Після другої дуелі українки почали поступатися у рахунку, а після четвертої відставання складало вже шість уколів.

Детальніше про те, яким був поєдинок жіночої української збірної на Олімпіаді – читайте на Фактах ICTV.

Удари по підводному човну Ростов-на-Дону і ЗРК С-400 Тріумф у Криму

Сили оборони України завдали ударів по підводному човну Б-237 Ростов-на-Дону та чотирьох пускових установках ЗРК С-400 Тріумф російських військ у тимчасово окупованому Криму.

Інформацію про успішні атаки підтвердили у Генеральному штабі ЗСУ 3 серпня.

За підтвердженою інформацією Генштабу, 2 серпня підрозділи ракетних військ у взаємодії з Військово-морськими силами ЗСУ суттєво пошкодили чотири пускові установки ЗРК С-400 Тріумф.

Також у порту тимчасово окупованого Севастополя успішно уражено підводний човен Чорноморського флоту Росії Ростов-на-Дону. Він затонув на місця після успішного влучання, уточнили в Генштабі ЗСУ.

Детальніше про підводний човне Б-237 Ростов-на-Дону – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

S&P знизило рейтинг України

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global знизило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги України в іноземній валюті до рівня “вибірковий дефолт” – з CC/C до SD/SD – через пропущену 1 серпня виплату за єврооблігаціями на тлі реструктуризації боргу.

Причиною ухваленого рішення стала пропущена 1 серпня виплата за єврооблігаціями на тлі реструктуризації боргу. Агентство знизило рейтинги випуску єврооблігацій 2026 року до дефолтного рівня D.

– Ми розуміємо, що уряд вирішив призупинити виплати за облігаціями до реструктуризації. З цією метою уряд не здійснив купонну виплату за своїми єврооблігаціями 2026 року 1 серпня 2024 року, коли платіж мав бути здійснений, і ми не очікуємо виплат протягом договірного пільгового періоду облігацій у 10 робочих днів, – йдеться у повідомленні.

Як наслідок, було знижено рейтинг випуску єврооблігацій суверена 2026 року до D (дефолт) з CC, тоді як рейтинг CC за рештою випусків старших незабезпечених валютних облігацій України підтверджено.

Про те, якою є оцінка агентства S&P щодо України – читайте на Фактах ICTV.

Страта Росією українського полоненого

У мережі з’явилося фото, ймовірно, з тілом українського полоненого, якого російські окупанти вбили з особливою жорстокістю. Йому відрізали голову та кінцівки.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він терміново звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об’єднаних Націй, щоб вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони країни-терориста.

Омбудсмен звернувся до українських правоохоронних органів, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт цього злочину.

– Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Це поведінка нелюдів! Відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству, – наголосив Дмитро Лубінець.

За словами українського омбудсмена, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, тому саме вона відповідає за поводження з ними. Тобто відповідальність за вбивство та каліцтво лежить не тільки на російських солдатах, але на самій РФ.

Евакуація українців з Лівану

Головне управління розвідки та Міністерство закордонних справ евакуювали 30 українських громадян з Лівану, де різко погіршилась безпекова ситуація.

Як зазначається, евакуація українців представниками ГУР та МЗС відбувалось на виконання доручення президента Володимира Зеленського.

В ГУР подякували компанії SkyUp Airlines, яка надала літак для перевезення українців.

– Наші співвітчизники, серед яких 21 жінка та девʼятеро дітей, вже прибули до Жешува, Польща, та перебувають у безпеці. Їх зустріли українські консули та представники ГУР МОУ ― евакуйованим надають всю необхідну допомогу та забезпечують їхній супровід до нашої держави, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Україна стала однією з перших у світі, хто успішно здійснив евакуацію своїх громадян з Лівану.

Перед цим українські дипломати попереджали українців, що мешкають в Лівані, про наявні ризики та небезпеку, а також заздалегідь рекомендували покинути територію республіки.

– Співробітники ГУР МО та МЗС України продовжують працювати над наданням допомогу громадянам України, які перебувають в Лівані. Триває робота щодо можливості подальшої евакуації інших українців, які виявляють бажання залишити ліванську територію, – йдеться у повідомленні.

Детальніше про те, якими є рекомендації МЗС для українців, що перебувають в Лівані – читайте на Фактах ICTV.

Скандал в Одесі між ТЦК та цивільними

В Одесі спалахнув новий скандал між цивільними та представниками територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП).

Спочатку в мережі з’явилося відео сьогоднішнього конфлікту між цивільними та ТЦК в Одесі. Як цитують Telegram-канали слова учасниці сутички, представники ТЦК нібито раніше забрали її батька в бус та відібрали в нього телефон.

Потім родині чоловіка все ж вдалося дізнатись, куди його відвезли. Тому вони приїхали переконатися, що з ним все добре. Як стало відомо, чоловіка збиралися відвозити в інше місце, через що між родиною та представниками ТЦК спалахнув конфлікт. Дівчина стверджує, що один із тих, хто був у формі, вдарив її сестру.

Як відповіли в Одеському обласному ТЦК і СП, дійсно на вулиці Пирогівській 3 серпня відбувся інцидент.

У ТЦК стверджують, що конфлікт в Одесі пов’язаний з незаконним проникненням невідомих осіб на територію Приморського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

– Під час заїзду транспортного засобу ці особи незаконно вивели з території військовозобов’язаного громадянина, який перебував на території центру для уточнення військово-облікових даних та проходження військово-лікарської комісії, – йдеться у повідомленні.

В Одеському обласному ТЦК у відповідь на звинувачення заявили, що нібито працівники територіального центру та військовослужбовці роти охорони діяли у суворій відповідності до чинного законодавства, перешкоджаючи незаконному залишенню території військовозобов’язаним.

Подробиці скандалу – читайте на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 22:52:07