Україна і світ

Ізраїль знищив ще одного ватажка ХАМАС – Reuters

3 серпня ізраїльські війська завдали авіаудару по західному березі річки Йордан, який перебуває під контролем Палестини.

Унаслідок цього загинув один із командирів ХАМАС і чотири терористи ісламістського угруповання Ісламський джихад. Пізніше армія Ізраїлю повідомила про загибель дев’яти палестинських бойовиків.

Удар ЦАХАЛ по ХАМАС 3 серпня – заява Ізраїлю

Військове керівництво Ізраїлю вказало, що першого удару було завдано по автомобілю в місті Тулькарм, у якому пересувалися бойовики.

Зараз дивляться

У ХАМАС, звісно, заперечують таку версію і стверджують, що в машині перевозили поранених бійців, але визнали їхню приналежність до угруповання.

За словами журналіста Associated Press і очевидців, вибух стався на дорозі, що з’єднує палестинські села Зейта і Каффін.

– Ми приїхали на місце і виявили тут, на вулиці, молодого чоловіка, у якого не було половини обличчя, – сказав Тайзер Абдулла, житель Зейти. Офіційне палестинське інформаційне агентство Wafa повідомило, що чотири тіла “згоріли і обвуглилися до невпізнання”.

Через кілька годин по Тулькарму було завдано ще одного удару вже по іншій групі бойовиків, які відкрили вогонь по ізраїльських військах. Ізраїль також підтвердив свою причетність до повторної атаки. Повідомляється, що було ліквідовано ще чотирьох палестинських бойовиків, незабаром після того, як вони відкрили вогонь по ізраїльських військах. Детальнішої інформації не надходило.

Міністерство охорони здоров’я Палестини заявило, що внаслідок першого удару загинуло п’ятеро людей, а агентство WAFA заявило, що під час другого удару загинуло четверо людей.

Особи дев’ятьох загиблих поки що не встановлені, але згідно із заявою ХАМАС з них було ідентифіковано п’ять її бойовиків.

Ескалація на Близькому Сході

Побоювання з приводу повномасштабної регіональної війни посилилися після вбивств лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані на початку середи і високопоставленого командира Хезболли Фуада Шукура в Бейруті напередодні ввечері.

Іран і його союзники, зокрема ліванська Хезболла, присягнулися помститися Ізраїлю, який заявив, що вбив Шукура, але не підтвердив і не спростував свою роль у смерті Ханії. Революційна гвардія Ірану заявила, що за вбивством стоїть снаряд ближнього радіусу дії, і звинуватила Сполучені Штати в підтримці атаки.

Наприкінці п’ятниці Пентагон заявив, що американські військові перекинуть на Близький Схід ескадрилью винищувачів і залишать у регіоні авіаносець. Посольство США в Лівані закликало громадян, які бажають виїхати, “бронювати будь-які доступні квитки”, зазначивши, що кілька авіакомпаній призупинили або скасували рейси. Британський уряд закликав своїх громадян у Лівані “покинути країну негайно”.

Президент США Джо Байден у четвер заявив, що закликав прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху скористатися шансом на припинення вогню з ХАМАС, додавши, що вбивство Ханії “не допомогло” зусиллям із переговорів про припинення війни. Нетаньяху присягнувся знищити військовий і управлінський потенціал ХАМАС.

У суботу опівдні ізраїльська делегація на чолі з главою Моссада Давидом Барнеа прибула в Каїр, повідомив єгипетський чиновник. Делегація, до якої також входив Ронан Бар, голова ізраїльської служби внутрішньої безпеки Shin Bet, мала зустрітися з Аббасом Камелем, головою Служби спільної розвідки Єгипту, для переговорів, присвячених Філадельфійському коридору вздовж кордону з Єгиптом і контрольно-пропускному пункту Рафах, сказав чиновник.

Як пише Reuters, делегація залишила Каїр за кілька годин, і нічого нового не сталося, сказав єгипетський чиновник, який безпосередньо обізнаний із перебігом переговорів про припинення вогню в Газі і говорив на умовах анонімності, оскільки не був уповноважений інформувати журналістів.

Ізраїльські офіційні особи не дали негайних коментарів. Наприкінці п’ятниці офіс Нетаньягу повідомив, що він наказав делегації на переговорах вирушити до Каїра в суботу або неділю.


Джерело: Reuters, ABC News
Ізраїль, Війна в Ізраїлі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 21:48:06