Україна і світ

Успішна відбудова України: Пріцкер представила план з 5 умовами

Українське майбутнє буде визначатись не лише перемогою у російсько-українській війні, але й можливістю відбудувати свою державу в мирний час.

З такою позицією виступила спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

План Пріцкер

Пріцкер, яка найближчим часом залишить посаду, у своїй промові про результати роботи з українських питань Пріцкер представила план із п’яти умов, які мають забезпечити успішне економічне відновлення України.

Зараз дивляться

Як пише Голос Америки, виступ посадовиці на обговоренні в інституті Брукінс вже називають “планом Пріцкер” — за аналогією із планом Маршалла, який допоміг країнам Європи відновитись після Другої світової.

Разом з тим, спецпредставниця США каже, що між планами неабияка різниця.

Сам план Пріцкер виглядає наступним чином:

  1. Єдиний проєкт планування реконструкції України
  2. Стрімкий ріст кількості готових проєктів
  3. Антикорупційні реформи
  4. Інвестиції в Україну
  5. Українці повертаються з-за кордону

Умова №1: єдиний проєкт планування реконструкції України

За її словами, Україні слід терміново почати розвивати урядові плани щодо єдиного проєкту з відновлення. Підхід щодо цих планів має передбачати, що уся реконструкція стане одним великим одночасним проєктом зі зрозумілими пріоритетами.

На думку спецпредставниці США, на сьогодні зусиллям уряду України у питаннях відновлення заважає відсутність узгодження між різними міністерствами щодо планування.

Як приклад вона наводить відновлення енергетичної інфраструктури в Україні. За її словами, без механізму визначення пріоритетів складно зрозуміти, які держава має точні потреби, а також складно скоординувати дії країн-партнерів, які хочуть допомогти.

– Це загальне планування за зразком плану Маршалла є відсутньою ланкою в нинішньому підході України до реконструкції, — каже Пріцкер.

За оцінкою американської посадовиці, для реалізації цієї умови офіційному Києву потрібен потужний потенціал технічних експертів, інженерів, планувальників, менеджерів програм, які можуть працювати разом із державними службовцями.

Також Пріцкер радить Україні призначити високопосадовця — визнану та шановану в усьому світі людину, яка буде координувати цей стратегічний напрямок відповідно до демократичних пріоритетів уряду та євроатлантичних прагнень України.

На думку Пріцкер, цей високопосадовець стане ланкою між потребами України та можливостями міжнародних донорів і залучатиме приватний капітал.

Умова №2: Стрімкий ріст кількості готових проєктів

Після встановлення урядового проєкту щодо відновлення України, необхідно буде набрати команди, які будуть готові розробити проєкти для інвестування та реалізації.

За оцінкою Пріцкер, міжнародна спільнота та приватний сектор надаватимуть Україні технічну підтримку, щоб розширити список інвестиційних проєктів з десятків до сотень.

З боку влади України можна розширювати успіхи в діджиталізації та цифровому розвитку, аби підвищити прозорість і забезпечити обізнаність усіх зацікавлених сторін щодо масштабів та можливостей державної та приватної реконструкції на місцевому та національному рівнях.

Умова №3: Антикорупційні реформи

На думку спецпредставниці США, офіційному Києву також слід продовжувати впроваджувати антикорупційні реформи, оскільки це важливо для масштабних інвестицій і розвитку економіки.

Як каже Пріцкер, наразі Україна має гарні зусилля в цих питаннях, зокрема, через нові правила декларування активів, антимонопольну лібералізацію та лібералізацію цін на енергоносії. Також вона відзначила зміцнення Конституційного Суду України, реформу судової дисципліни та корпоративного управління.

Разом з тим, ця динаміка має бути збережена у майбутньому і Києвом мають бути виконані зобовʼязання, які були взяті на шляху в ЄС.

Крім плюсів, є й мінуси, а саме митниця та податкова служба.

Пріцкер також радить посилювати НАБУ і САП, оскільки це головні вартові майбутнього України, як привабливої країни для ведення бізнесу.


Умова №4: Інвестиції для України

Країни світу та світові організації мають залучати значно більше коштів для інвестицій в Україну.

За її словами, ще до того, як у березні 2024 року розпочались нові атаки РФ по енергетиці України, Світовий банк оцінював витрати на реконструкцію України в $486 млрд. Лідери країн G7 після цього наважились передати $50 млрд із заморожених активів РФ.

Разом з тим, ці кошти можуть профінансувати потреби України лише в короткостроковій перспективі, каже Пріцкер, оскільки у довгострокових планах було б справедливо, щоб фінансовою частиною реконструкції займалась Росія.

За словами Пріцкер, має бути залучений і приватний капітал, що пришвидшить економічний розвиток України. Втім гроші не підуть туди, де немає захисту, а тому має бути відповідне страхування для великих інвесторів.

Як каже спецпредставниця США, комерційні та інвестиційні банки мають диверсифікувати оцінки ризиків воєнного страхування на різних територіях України, залежно від того, наскільки вони постраждали від війни.

– Навіть поки триває війна, інвестиції в Україну мають ґрунтуватися на чітких регіональних оцінках ризиків. Україна не моноліт. Дві третини території країни не постраждали від конфлікту, — каже вона.


Умова №5: українці повертаються з-за кордону

Однією з головних проблем для України є робоча сила, яка необхідна для реконструкції держави.

За словами Пріцкер, частину з необхідних людей можна залучити через повернення до України українців, які виїхали з території держави під час війни.

Так, за даними Центру економічної стратегії, станом на кінець січня 2024 року за кордоном через війну перебуває 4,9 млн українців, а переважна більшість людей (52%), планують повернутися до України. Однак їхнє повернення залежатиме від того, як швидко відбудовуватимуть їхні регіони.

Водночас Україні потрібно буде підготуватися до фізичних, психологічних та соціальних потреб своїх громадян, які повертаються.

За словами Пріцкер, Україні необхідно буде залучати робочу силу стратегічно і перенавчати жінок для роботи на позиціях, які історично займали чоловіки.

Пріцкер каже, що таке бачення України — амбітне, але досяжне. І світ має допомогти Києву втілити “українську мрію” в реальність. Однак сама країна має взяти ініціативу щодо відновлення у свої руки.


Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 23:40:09