Україна і світ

У справі Павла Дурова також фігурує його брат Микола – Politico

Фото: Depositphotos

Разом із російським мільярдером і засновником Telegram Павлом Дуровим у слідстві влади Франції також фігурує і брат Павла, Микола Дуров.

Про це пише Politico з посиланням на документ, з яким воно ознайомилося.

Брат Дурова Микола також є під слідством Франції

Як пише видання, французьке таємне розслідування щодо Telegram є більш масштабним і почалося на кілька місяців раніше, ніж було відомо раніше. Справа пов’язана з відмовою Telegram співпрацювати з французькою поліцією в розслідуванні випадків сексуального насильства над дітьми.

Зараз дивляться

Раніше в суботу Павло Дуров був заарештований французькою поліцією ввечері в паризькому аеропорту Ле Бурже після того, як прикордонники попередили судову владу про те, що він прибув на своєму приватному літаку з Азербайджану.

Його арешт викликав дипломатичний шквал з боку французького уряду, а також глобальний резонанс з приводу свободи слова та відповідальності платформ соціальних мереж за матеріали, якими діляться їхні користувачі.

Ордери на арешт було видано після того, як із Telegram не надали відповіді на попередній судовий запит про ідентифікацію користувача месенджера, ідеться в документі, яким поділилася з Politico людина, безпосередньо залучена до цієї справи.

У документі також підкреслюється “практично повна відсутність співпраці Telegram” із французькою та європейською владою в інших справах.

Ордери на арешт Павла і його брата Миколи, співзасновника платформи, було видано 25 березня за обвинуваченням у “співучасті у зберіганні, поширенні, пропозиції або наданні доступу до порнографічних зображень неповнолітніх, у складі організованої групи”. Французькі ЗМІ раніше повідомляли, що розслідування було розпочато в липні.

Справа Дурова і Telegram: що розслідує влада Франції

Ордери було видано після розслідування під прикриттям у Telegram, проведеного відділом боротьби з кіберзлочинністю паризької прокуратури, під час якого підозрюваний розповів про те, як заманював неповнолітніх дівчаток надсилати “самостійно виготовлену дитячу порнографію”, а потім погрожував опублікувати її в соціальних мережах.

Підозрюваний також розповів слідчим, що зґвалтував маленьку дитину, йдеться в документі. Telegram не відповів на прохання французької влади встановити особу підозрюваного.

Крім того, що в документі наголошується на відсутності співпраці Telegram із владою, в обґрунтування ордерів на арешт братів Дурових наводиться використання платформи “численними злочинними угрупованнями”.

Немає жодних припущень, що брати Дурови були безпосередньо залучені в будь-яку незаконну діяльність, виявлену слідством.

Віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський також згадується в короткому описі справи, хоча в документі не вказано, чи видано на нього ордер.

Прокуратура відмовилася коментувати ордери проти обох братів Дурових, оскільки розслідування є секретним. Однак вони заявили, що “різні злочини, скоєні через Telegram, які стали підставою для початку розслідування відділом по боротьбі з кіберзлочинністю паризької прокуратури, включають в себе злочини, пов’язані з дитячою порнографією (серед інших)”.

– На даному етапі єдиним допитуваним у цій справі є Павло Дуров, – додали в прокуратурі.

Місцеперебування Миколи Дурова наразі невідоме.

Реакція РФ і Telegram на арешт Дурова

У неділю після арешту генерального директора Telegram відкинув будь-які припущення про правопорушення, заявивши, що дотримується всіх законів ЄС, а його засновнику “нема чого приховувати”. У компанії сказали, що ні платформу, ні її засновника не можна звинувачувати у зловживанні онлайн-сервісом.

Уродженець Росії Павло Дуров, який має російське, французьке та еміратське громадянство, а також громадянство Сент-Кітс і Невіс, згідно з документом, заснував Telegram у 2013 році. Відтоді кількість користувачів платформи зросла майже до мільярда осіб по всьому світу, і вона стала найважливішим інструментом обміну повідомленнями для політичних дисидентів, генералів на полі бою і гангстерів.

Telegram принципово відмовляється модерувати будь-які повідомлення, що порушують місцеві обмеження на свободу слова, або розкривати дані про своїх користувачів будь-яким урядам.

Кремль, у якого склалися бурхливі відносини з Дуровим, у вівторок попередив Францію, що їй краще мати вагомі докази проти глави Telegram. У понеділок президент Франції Еммануель Макрон заявив, що французький уряд не причетний до арешту Дурова. Російські державні ЗМІ повідомили, що Москва має намір вимагати консульського доступу.

Дипломатична служба Об’єднаних Арабських Еміратів, зі свого боку, запросила консульський доступ до Дурова, який зазвичай живе в Дубаї. За словами близької до нього людини, Дуров відмовився від допомоги ОАЕ.

Прокуратура Парижа заявила Politico, що “будь-яка особа іноземного громадянства, яка перебуває під вартою в поліції, має право звернутися до консульських установ своєї країни”, не уточнивши, чи звертався Дуров із подібним запитом.

Допит Дурова було подовжено до максимальної тривалості в 96 годин, і він закінчився сьогодні. Після цього керівнику Telegram можуть пред’явити обвинувачення або його буде звільнено.

За інформацією преси, сьогодні Дурова вже доправили в один із французьких судів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Арешт Дурова викликав засудження з боку самопроголошених захисників свободи слова з усього світу, включно з підприємцем-мільярдером Ілоном Маском.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 18:23:27