Україна і світ

У Сінгапурі затвердили 20 видів комах для споживання як їжі – там і цвіркуни, і сарана, і черв’яки

Сінгапурське харчове агентство (SFA) цього тижня схвалило для продажу та споживання 20 видів комах. Воно ж дозволило торговцям продуктами харчування імпортувати цих комах і продукцію з них.

Комахи не з лісу, а зі спеціальної ферми

Щоправда, мусить бути документальне підтвердження того, що комахи вирощені на фермі, у приміщеннях і за умов, які регулюються компетентним органом.

Дозвільний список включає п’ять видів цвіркунів, три види сарани, сім типів личинок жуків, включаючи борошняних черв’яків і гігантських личинок жуків-носорогів, два види личинок молі, шовкопрядів і личинки медоносних бджіл.

Зараз дивляться

Для прихильників комахоїдних дієт це приємна новина. Скай Блекберн, австралійська ентомологиня і дослідниця в галузі харчових продуктів, яка виступає за споживання комах, зазначила, що це робить Сінгапур ще привабливішим для туристів.

Узагалі вживання комах у їжу поширене явище в більш ніж 100 країнах світу, найбільше – у Мексиці, Таїланді і Індії.

Нова дієта епохи кліматичного апокаліпсису

Проте оптимізм Блекберн розділяють не всі вчені.

Деякі вважають глобальний перехід до цієї практики ознакою кліматичного апокаліпсису, що насувається. Але ця точка зору не отримала багато прихильників.

– Комахи є забутим джерелом білка та способом боротьби зі зміною клімату, — зазначалося у повідомленні Всесвітнього економічного форуму ще у 2022 році.

Саме споживання людством тваринного білка звинувачують у збільшенні парникових газів і, зрештою, зміни клімату.

Протести у екологів викликають хіба що личинки медоносних бджіл. Але, за словами Блекберн, йдеться здебільшого не про самок бджіл, а про самців – трутнів. І це робить послугу всій бджолиній сім’ї, оскільки, зазвичай, саме на трутнях живуть кліщі варроа – загроза медоносним бджолам.

Джерело: IFL Science

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 13:51:05