Україна і світ

У Міндовкілля намагаються недопустити, щоб брудна вода з річки Сейм дійшла до водозабору Києва

Забруднення річки Сейм, яка впадає у Десну, є надзвичайною подією, а тому не можна допускати, аби забруднені води дійшли до водозабору Києва.

Про це в коментарі Укрінформу заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Забруднення річки Сейм: загроза для Києва

– Забруднені води рухаються зі швидкістю 20-25 км на день. Ми робимо максимум для того, щоби вони не дійшли до питного водозабору Києва. Це наша основна задача. Тож 5-6 вересня ми побачимо, чи діють заходи, яких ми зараз вживаємо, – сказав він.

За словами міністра, забруднення річки Сейм є надзвичайною подією, а тому щоденно відбувається відбір зразків води для досліджень.

Зараз дивляться

Крім того, в уряді шукають найкращі методи для подолання забруднення.

– За останні дні зроблено понад 50 проб, за ці два дні – ще 28. Зразки забрудненої води постійно відбираються для лабораторних досліджень та випробувань з метою пошуку найкращих рішень. Відповідно, вчора відібрали проби для того, щоб фахівці на очисних спорудах водоканалу (там, де питні водозабори) з’ясували, чи зможуть вони впоратися, якщо забруднення дійде туди. Тобто, превентивно ми робимо максимум для того, щоб це зупинити, – сказав Стрілець.

Міністр нагадав, що 29 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого було ухвалено низку рішень для розв’язання проблеми. Серед них були і заходи з аерації (збагачення повітрям), абсорбції, перекидання додаткових обсягів води, а також збір мертвої риби з подальшим недопущенням її мору.

За словами урядовця, усі зазначені заходи вже відбуваються. Як приклад, зранку 30 серпня розпочалось впровадження абсорбенту у воду та здійснення штучної аерації.

– Наскільки це буде ефективний захід, ми будемо розуміти в понеділок. Тому що потрібен час, щоб бактерії почали працювати, – сказав він.

Очільник Міндовкілля додає, що речовина, яка викликала забруднення, має органічне походження.

Наразі до ліквідації проблеми залучені сили ДСНС, Державної екологічної інспекції, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного рибоохоронного патруля та місцевої влади.

Нагадаємо, у Сумській ОВА повідомляли, що через забруднення річки Сейм на Сумщині хвороб серед населення немає.

Вперше про отруєння річки Сейм стало публічно відомо 28 серпня. Тоді в річці був виявлений масовий мор риби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Держрибагентство

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 00:11:22