Львівський портал

Сили оборони частково стабілізували ситуацію на Харківщині, – Зеленський

У Харківській області протягом 15 травня українським Силам оборони та безпеки вдалося частково стабілізувати ситуацію. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

«Сьогодні протягом усього дня – доповіді наших військових, Міністерства оборони. Постійна увага – фронту, усім районам бойових дій. Харківщина – райони поруч із кордоном, місто Вовчанськ – тривають наші захисні дії. За цей день нашим Силам оборони та безпеки України – усім задіяним підрозділам – вдалося частково стабілізувати ситуацію. Окупанта, який зайшов на Харківщину, всіма засобами знищують. Артилерія, дрони, наша піхота – достатньо влучно працюють», – повідомив глава держави.

Він також згадав про Покровський напрямок на Донеччині та Куп’янський – на Харківщині.

«Ми чітко бачимо, як окупант намагається відтягнути наші сили та зробити менш концентрованою нашу бойову роботу. Реагуємо на це саме так, як потрібно, – на кожному напрямку нам має бути чим відповісти ворогу», – зауважив Зеленський.

Глава держави наголосив, що повне виконання бойових завдань у наявних умовах має зірвати російські наступальні плани.

Передісторія

Наступ на північ Харківщини російські окупанти почали вдосвіта 10 травня. Тоді вони намагались прорвати лінію фронту у районі Вовчанська, втім Сили оборони відбили всі атаки. Згодом почались бої за прикордонні села у сірій зоні: Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також в районі Олійникове та Огірцеве.

Вранці 12 травня Генштаб повідомив, що росіянам вдалось окупувати Стрілечу, Пильну, Красне, Борисівку, Огірцеве та Плетенівку на півночі Харківщини.

Головком ЗСУ Олександр Сирський запевнив, що українське військо знає плани ворога і гнучко реагує на всі дії РФ, проте ситуацію в Харківській області називає «суттєво загостреною».

Станом на ранок 13 травня у Генштабі заявили, що тривають бої за Вовчанськ, ворог має тактичний успіх. Для посилення наших підрозділів залучають резерви. Згодом того ж дня стало відомо, що рашисти мали частковий успіх у районі села Лук’янці, а ЗСУ потіснили окупантів і почали зачистку північної околиці Вовчанська.

14 травня Генштаб повідомив, що росіяни почали інтенсивно скидати КАБи на українські позиції, тому нашим військовим довелось змінити позиції у районі Лук’янців та Вовчанська.

15 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» підполковник Назар Волошин повідомив, що Сили оборони зупинили спроби російських військ прорвати оборону на харківському напрямку, ситуацію дещо стабілізували, але бої тривають.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-15 19:08:46