Львівський портал

Без електрики та газу: як Львів готується до зими в складних умовах

Львівський міський штаб з підготовки до зими в екстремальних умовах, куди увійшли фахівці усіх сфер критичної інфраструктури та життєдіяльності міста, напрацював варіанти роботи міста за часткової або повної відсутності електрики і газу. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Як повідомили в міськраді, усі критично важливі об’єкти міста мають бути забезпечені альтернативними джерелами енергії, а для допомоги мешканцям придбати відповідне обладнання для забезпечення електрикою свої будинки місто розширило і доповнило ряд програм з енергоефективності.

«Ми вже зараз бачимо, яка є ситуація з електропостачанням, адже його зараз може не бути до 12 годин. Тому, враховуючи всі ці виклики, напрацьовуємо різні сценарії як можуть розгортатися події. Найперше наші комунальні підприємства – Львівтеплоенерго і Львівводоканал, змінюють свої мережі, ремонтують все обладнання, встановлюють генератори на свої об’єкти, щоб теплопостачання і водопостачання могли подаватися. Ми напрацьовуємо варіанти, як наші підприємства мають і зможуть діяти за часткової або повної відсутності електрики та газу. Тому маємо кілька сценаріїв розвитку подій: перший – якщо не вистачатиме електроенергії, другий – якщо не буде або електропостачання або газу, і третій – якщо одночасно не буде ні газу ні електрики. Однак, з безпекових питань ця інформація є закритою, бо стосується роботи критичної інфраструктури міста. Ми протестували вже встановлені твердопаливні котли на котельнях. Навчальні і медичні заклади міста мають також альтернативні джерела генерації енергії. Школи ми навіть розглядаємо як об’єкти обігріву, зарядки телефонів, для мешканців у випадках найкритичнішої ситуації», – розповів Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Також мерія закликає мешканців міста подбати про необхідний запас речей на зиму

Додамо, що 4 липня на сесії Львівської міської ради розширили і доповнили дві Програми з енергоефективності, які допоможуть мешканцям підготувати свої будинки до зими в екстремальних умовах.  Мова про Програму часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів, та Програму «Енергоефективна оселя». Тепер мешканці можуть отримати компенсацію у розмір до 200 тис. грн за придбання потужного електрогенератора, отримати компенсацію за придбання обладнання для сонячних електростанцій, а також отримати відшкодування до 30% на заходи з енергозбереження, ремонту та реконструкції житлових будинків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-04 16:17:00