Україна і світ

Огірки: користь і шкода для організму

Це одна з найдавніших культур, яку вирощували люди понад 3 тис. років тому. Батьківщиною овоча вважається Індія, де його знайшли у дикій природі. Звідти почалась всесвітня подорож, яка триває до сьогодні. На Землі дуже мало куточків, де немає огірків.

В Україні вони є майже на кожній садовій ділянці. Їхня популярність є цілком виправданою, адже зелені плоди не лише смачні, а й мають багато лікувальних властивостей. У чому користь огірків для організму – в матеріалі Фактів ICTV.

Чим корисні огірки

Високий вміст води. Огірки на 95% складаються з води, що робить їх чудовим засобом проти зневоднення організму та похмілля.

Зараз дивляться

Це також допомагає зберігати шкіру свіжою та зволоженою, що особливо важливо для жінок і чоловіків з дерматологічними та іншими проблемами.

Недарма в Стародавньому Єгипті огірки використовували не тільки як їжу, але й для лікування різних захворювань шкіри. Та й сьогодні в косметології маски з огірком застосовують для зменшення набряків і темних кіл під очима.

Ба більше, завдяки високому вмісту води огірки допомагають виводити токсини з організму. Вони діють як природний діуретик, сприяючи очищенню нирок та сечової системи.

Багаті на поживні речовини. Огірки містять вітаміни А, В, С і К, а також мінерали, такі як магній, калій і кремній, які допомагають підтримувати здоров’я кісток і загальний тонус організму.

Наприклад, вітаміни групи В сприяють зниженню стресу та тривоги. А ще покращують настрій і підвищують  рівень енергії.

Підтримка травлення. Клітковина, що входить до складу плодів, сприяє нормалізації травлення, здоровій мікрофлорі кишківника та запобігає закрепам.

А от низька калорійність – перевага для тих, хто стежить за своєю вагою, адже плоди містять лише 16 ккал на 100 г.

Протипоказання

Попри користь, є певні протипоказання, коли споживання огірків є небажаним або навіть шкідливим. Наприклад, людям із чутливим шлунком, гастритом чи іншими шлунково-кишковими проблемами варто бути обережними, щоб уникнути здуття, болю в животі та діареї.

Дехто може мати алергічну реакцію на огірки – свербіж, висипання тощо. Оскільки огірки містять забагато води, це викликає додаткове навантаження на нирки, особливо у пацієнтів, що страждають на ниркову недостатність або камені в нирках.

Солоні або мариновані огірки через кількість солі впливають на кров’яний тиск. Крім того, овочі можуть стимулювати вироблення шлункової кислоти, тому людям із підвищеною кислотністю шлунка або виразковою хворобою слід обмежити їх споживання.

Джерело: Heathline

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-05 11:15:07