Львівський портал

Мешканцям зруйнованих будинків на Стрийській виплатить компенсацію за ремонт у квартирах 

У будинки на вул. Стрийська, 62, 64, 66, 68, які найбільше постраждали від ракетного обстрілу торік 6 липня, завершуються відновлювальні ремонтні роботи. Так, коштом міста ці будинки фактично відбудували заново: перемурували поверхи, відновили дахи, замінили вікна, відновили комунікації. Залишається завершити ремонт деяких сходових кліток, відремонтувати фасади і встановити двері. А ремонт у квартирах мешканці виконуватимуть самі. Місто ж їм за ці роботи виплатить компенсацію. Відповідні кошти у сумі 39 млн грн сьогодні виділили з бюджету Львівської МТГ. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

«Щодо ремонту вже у самих квартирах, то з мешканцями погодили, що ці роботи вони проводять самі, а місто виділяє їм на це кошти. Відтак сьогодні на сесії виділили суму в розмірі 39 млн грн на компенсацію ремонтних робіт мешканцям чотирьох будинків на вул. Стрийська. Тобто кожен мешканець отримає кошти, щоб самостійно виконати ремонтні роботи, які вважає доцільними. Суми по кожній квартирі відрізняються, адже є квартири, які були повністю знищені, а є квартири, які були менше пошкоджені. З мешканцями погоджено суми, отримано весь пакет документів, кошти виділено, тому від сьогоднішнього дня кошти почнуть виплачувати», – розповів Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

У будинках, які менше постраждали, до кінця 2023 року місто відновило дахи, замінило вікна, відновило вхідні брами.

Натомість будинки на вул. Стрийська, 62, 64, 66, 68 довелося фактично заново відбудовувати. Найбільше постраждав 64-ий будинок. У нього було пряме влучання ракети, тому тут доводилось відновлювати усі перекриття та стіни, починаючи з першого поверху.

Спочатку усі будинки розчистили від завалів і вивезли все будівельне сміття – це близько 100 великих МАЗів або більше 1000 тонн сміття.

Далі провели протиаварійні демонтажні роботи, тоді консерваційні роботи і розпочали відмуровувати зруйновані поверхи.

Щоб зберегти автентичність, у будівлях встановили дерев’яні вікна, а на даху постелили черепицю, яку спеціально замовляли за кордоном. Зокрема, у будинку №64 постелили черепицю типу «бобровий хвіст». Орієнтовно 3 м2 цього матеріалу потрібно, щоб облаштувати 1 м2 даху. Її складають наче мозаїку, трапецією: внизу площа звужується, а зверху розширюється. Усе це для того, щоб повторити радіус даху і зберегти його автентичність.

Станом на зараз у будинках на вул. Стрийська, 62, 64, 66, 68:

  • відновлено стіни і міжквартирні перегородки;
  • відновлено монолітні залізобетонні міжповерхові перекриття;
  • відновлено дахи;
  • відновлено дерев’яні вікна.
  • відновлено або на завершенні відновлення газові, водопровідні, каналізаційні і електричні мережі.
  • завершується перевірка і гільзування димових вентиліційних каналів працівниками ПАТ «Львівгаз».

Ще залишається:

  • провести внутрішні ремонтні роботи у квартирах (мешканці проведуть самостійно, а місто компенсує вартість);
  • встановити двері (місто компенсує вартість);
  • виконати благоустрій сходових кліток (за кошт міста);
  • провести ремонт фасадів (за кошт міста);
  • облаштувати внутрішнє подвір’я будинків на вул. Стрийській, 50-76в (проєкт розроблено і узгоджено з мешканцями, тендер оголошено, в кінці липня планують розпочати роботи. Роботи за кошт міста).

Відтак будинки планують повернути до такого стану, якими їх побудували 100 років тому.

На час ремонтних робіт мешканці з 47 квартир відселені і місто компенсовує їм вартість оренди житла. Загалом сума компенсації становить 547 тис. грн в місяць.

Нагадаємо, 6 липня 2023 року відбувся наймасштабніший обстріл Львова, внаслідок якого 10 людей загинули, ще 48 отримали травми. Загалом тієї ночі на вул. Стрийській російські ракети пошкодили 17 будинків, а загалом у місті – ще чотири навчальні заклади й електропідстанцію.

Це була найбільша атака на цивільну інфраструктуру від початку повномасштабного вторгнення.

Мешканці найбільш пошкоджених чотирьох будинків на вул. Стрийській отримують з міського бюджету компенсацію на оренду житла.

Додамо, що у Львові затвердили програму ліквідації наслідків ракетних ударів РФ, на 2023-2024 роки. На її фінансування передбачили 100 млн грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-04 18:10:03