Львівський портал

Росія може розпочати новий наступ на Сумщині, – Буданов

Глава Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов прогнозує, що російські війська розпочнуть нову атаку північніше Харкова, у Сумській області. Про це він сказав в інтерв’ю New York Times, передає hromadske.

Буданов очікує, що атаки в Харківській області «триватимуть ще три-чотири дні», після чого очікується, що окупанти зроблять наступ у напрямку Сум.

Глава ГУР зазначив, що метою росіян на північному сході було посіяти паніку та смуту в регіоні.

«На цей час наше завдання – стабілізувати лінію, а потім почати відкидати їх через кордон», – сказав Буданов. Він додав, що наплив українських резервів зумів «частково порушити плани» росіян.

Буданов вважає, що російські атаки на північному сході мають на меті розтягнути і без того незначні резерви українських солдатів і відвернути їх від боїв деінде. Саме це і відбувається зараз, визнав глава ГУР. За його словами, Сили оборони намагаються перекинути війська з інших ділянок лінії фронту, щоб зміцнити оборону на північному сході, але знайти особовий склад було важко.

«Усі наші сили або тут, або в Часовому Яру. Я використав усе, що у нас є. На жаль, у нас більше нікого в резерві немає», – сказав Буданов.

Він оцінив, що українські сили зможуть укріпити лінії та стабілізувати фронт протягом наступних кількох днів. Але він очікує, що росія розпочне нову атаку на Сумщині.

Передісторія

Наступ на північ Харківщини російські окупанти почали вдосвіта 10 травня. Тоді вони намагались прорвати лінію фронту у районі Вовчанська, втім Сили оборони відбили всі атаки. Згодом почались бої за прикордонні села у сірій зоні: Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також в районі Олійникове та Огірцеве.

Вранці 12 травня Генштаб повідомив, що росіянам вдалось окупувати Стрілечу, Пильну, Красне, Борисівку, Огірцеве та Плетенівку на півночі Харківщини.

Головком ЗСУ Олександр Сирський запевнив, що українське військо знає плани ворога і гнучко реагує на всі дії РФ, проте ситуацію в Харківській області називає «суттєво загостреною».

У ГУР кажуть, що заздалегідь знали про наступ російських військ на північ Харківщини.

Станом на ранок 13 травня у Генштабі заявили, що тривають бої за Вовчанськ, ворог має тактичний успіх. Для посилення наших підрозділів залучають резерви.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-14 10:35:27