Україна і світ

Отруєно річку Сейм, що впадає у Десну: заборонено лов риби, що з водою у Києві

У річці Сейм на Сумщині виявили масовий мор риби. Причиною стало потрапляння у водойму великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді.

Росіяни з 14 серпня скидають у річку Сейм на території РФ відходи невідомих речовин, чим спричиняють забруднення водойми. В Україні річка Сейм впадає у Десну.

Причина мору риби у річці Сеймі

У Держагентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм заявили, що у річці Сейм на Чернігівщині виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

Зараз дивляться

Зазначається, що росіяни з 14 серпня спричинили масштабне забруднення водойми, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин у Сейм.

— Результатом забруднення річки стала масова загибель риби. Це сталося внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л), — йдеться у повідомленні.

Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області та дісталося Чернігівщини. Чорну воду, запах гнилі, аміаку і мертву рибу фіксують, зокрема, поблизу Батурина.

Фото: Держрибагентство

За цим фактом відкрило кримінальне провадження. Крім того, з 26 серпня заборонили купатися та ловити рибу у Сеймі на території Батуринської громади через погіршення якості води.

Річка Сейм на карті

Фото: Wikipedia

Яка ситуація з водою у річці Десна

Річка Сейм впадає у Десну, яка протікає територією Сумщиною, Чернігівщиною та Київщиною.

В Київській ОВА повідомили, що Державна екологічна інспекція провела перевірку річки у межах Київщини.

Інспекція не виявила перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин у річці. Крім того, було зафіксовано вміст кисню у межах норми, а фактів мору риби не виявили.

Водночас, для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби.

Вода, що подається в домівки киян, безпечна

Пресслужба КМВА з посиланням на Київводоканал повідомила, що вода, що подається в будинки киян, безпечна, а загроз для споживачів немає.

У Київводоканалі наголосили, що ситуація з водопідготовкою та водопостачанням у столиці під контролем.

Зазначається, що фахівці Київводоканалу постійно відбирають проби води як на етапі водозабору, так і на всіх етапах водопідготовки.

У компанії пообіцяли, що будь-які зміни у якості води в річці будуть оперативно помічені, а також скориговано процес очищення і знезараження води.

Що кажуть в уряді про зараження Сейму

Очільник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі телемарафону Єдині новини повідомив, що жодних хімічних або високотоксичних елементів не зафіксовано у річках не зафіксовано.

— Ми сьогодні маємо говорити про те, що зафіксовано переміщення певних забрудників річкою Сейм. На сьогодні ці забрудники досягли річки Десна і в принципі закумульовано роботу всіх служб для того, щоб цю ситуацію ліквідувати… Ми сьогодні офіційно говоримо, що жодних хімічних або високотоксичних елементів не зафіксовано, – сказав він.

Стрілець додав, що було відібрано понад 50 проб, посилено моніторинг, роздано відповідні доручення і ситуація контролюється. Він наголосив, що те, що зафіксовано в лабораторіях – це виключно органічний забрудник, який не є високотоксичним.

Урядовець закликав довіряти офіційним джерелам інформації, адже сьогодні шириться багато інформації та багато думок, що це за забруднення.

Фото: Держрибагентство

Міністр також пояснив, що мор риби відбувається через те, що у воді під час попадання такого забрудника мало кисню.

Фактично риба не може брати кисень з води, тому починає спливати на поверхню. Стрілець сказав, що відповідні служби займаються тим, щоб прибрати цю рибу з водойм та берегів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Держрибагентство

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 21:23:24