Україна і світ

Новий навчальний рік, підвищення акцизу та програма Національний кешбек: зміни з 1 вересня

У вересні на українців чекає багато змін, зокрема, запрацює програма Національний кешбек, яка дасть змогу заробляти на власних покупках.

На громадян чекають і не дуже приємні зміни – має відбутися підвищення вартості бензину, дизелю та газу через нові акцизи. Це станеться, якщо президент Володимир Зеленський підпише відповідний законопроєкт.

До того ж у рамках ініціативи МЗС та Укрпошти українці тепер зможуть отримати закордонний паспорт скрізь за кордоном.

Зараз дивляться

Які ще важливі зміни очікують на українців із 1 вересня 2024 року – далі в матеріалі.

Тарифи на світло, газ, воду

З 1 вересня ціна на електроенергію для населення в Україні не зміниться і становитиме 4,32 грн/кВт-год.  Ті, у кого встановлено двозонний лічильник, зможуть платити по “нічному” тарифу 2,16 грн/кВт-год.

Які цифри у платіжках побачать українці з 1 вересня з огляду на тарифи на світло: 

  • якщо спожито 250 кіловат-годину – 1 080 грн;   
  • якщо спожито 500 кіловат-годину – 2 160 грн;   
  • якщо спожито 1 000 кіловат-годину – 4 320 грн. 

Тарифи на газ у перший місяць осені будуть такими ж, як і в серпні. Вартість газу для побутових споживачів, які обслуговує ГК Нафтогаз України (а це 98% споживачів), у вересні залишиться на рівні 7,96 грн за куб. У інших постачальників ціна на газ становитиме від 7,70 до 9,90 грн за куб.

У десяти газопостачальних компаній вартість кубометра газу залишатиметься незмінною до кінця опалювального сезону 2024/2025 року.

Газ вересень

З 1 вересня вартість водопостачання та водовідведення у великих містах не зміниться. Проте у невеликих населених пунктах місцева влада може підвищувати тарифи без погодження з регулятором, тому для деяких споживачів ціни на воду можуть зрости.

Підвищення пенсій з 1 вересня

Пенсія у вересні збільшиться для громадян, яким виповнилося 70, 75 та 80 років.

Так, особи, яким виповнилося:

  • 70-74 роки отримають додатково 300 грн;
  • 75-79 років – 456 грн;
  • 80 років і більше – 570 грн.

На підвищення можуть розраховувати лише ті громадяни, виплати яких у сумі не перевищують 10 340,35 грн.

Щомісячна надбавка за віком нараховується автоматично без жодних додаткових звернень до Пенсійного фонду України.

Разом із пенсією у вересні разову грошову виплату до Дня Незалежності України можуть отримати ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, а також громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо вони не змогли подати заявку (заяву) до 1 серпня 2024 року.

У такому разі вони мають час до 1 жовтня 2024 року. Ветеранам війни, які проходять службу чи працюють і не є пенсіонерами, варто через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України подати заявку.

Це потрібно зробити і тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером і не проходить службу чи не працює. Заява до Пенсійного фонду України може бути написана у довільній формі. Також потрібно буде подати документами, що підтверджують право на таку виплату, та дані про поточний рахунок, відкритий на ім’я особи в уповноваженому банку.

Виплата має надійти за місцем проживання осіб на зазначений рахунок.

Зокрема, пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошову допомогу без жодних додаткових звернень виплатили у серпні разом із пенсією.

Про суми виплат  до Дня Незалежності, читайте за посиланням.

Крім того, пенсіонери можуть отримати додаткову допомогу від ВПП ООН, а саме ті, хто:

  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій (відповідно до переліку з наказу Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року №309);
  • отримують пенсію менш ніж 3 250 грн (з урахуванням надбавок, підвищень тощо);
  • не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам відповідно до постанови Кабміну від 20 березня 2022 року №332.

Пенсіонери, які відповідають усім трьом умовам програми, отримають виплати від ВПП ООН, що є різницею між 3 250 грн і сумою пенсії особи.

Призначається допомога автоматично відповідно до баз даних Пенсійного фонду України та припиняється, щойно в пенсіонера зміниться бодай одна із перелічених умов.

Початок навчального року

Новий навчальний рік в Україні почнеться в умовах війни та складної ситуації в енергетиці 2 вересня.

Попри всі складнощі, за парти цього року планують повернути 300 тис. школярів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Для цього на будівництво укриттів цього року було виділено 2,5 млрд грн.

Зокрема, у Міністерстві освіти наголошують, що це буде “кроком до нормального шкільного життя, якого бракувало в останні роки через пандемію та воєнні дії”. Водночас на прифронтових територіях доцільність онлайн- чи офлайн-навчання визначає місцева влада.

– У шкіл більше свободи у плануванні. Вони можуть самі коригувати структуру навчального року. Головне — враховувати безпекову та енергетичну ситуацію, вплив війни на учнів і можливі освітні втрати, – йдеться у повідомленні МОНограм.

З нового навчального року кількість учнів у першому класі не має перевищувати 24 особи, інформують у МОН. Це нововведення стосується всіх перших класів у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти, незалежно від формату навчання – очного чи змішаного. Для інших класів максимальна кількість учнів залишається на рівні 30 осіб.

Як повідомляли у МВС України, з нового навчального року в багатьох школах працюватиме спеціальний поліцейський – офіцер Служби освітньої безпеки (або СОБ). Вони виконуватимуть правоохоронну, наставницьку та просвітницьку функції.

З вересня офіцери СОБ працюватимуть у 342 школах в обласних центрах та 421 у територіальних громадах. До кінця року офіцери Служби освітньої безпеки охоплять до 2000 закладів середньої освіти.

– Офіцери СОБ перебуватимуть у закладах загальної середньої освіти впродовж усього навчального процесу. Вони контролюватимуть пропускний режим та патрулюватимуть територію закладу, проводитимуть інтерактивні заняття зі школярами з питань правової обізнаності та співпрацюватимуть з усіма учасниками освітнього процесу, — розповіла Надія Ситник.

Також українські старшокласники, за інформацією МОН, вивчатимуть оновлений курс Захист України. Модельна навчальна програма для учнів 10-11 класів отримала рекомендацію від МОН.

Особливості програми:

  • єдиний курс для всіх учнів — рівні можливості незалежно від статі;
  • актуальні теми — від військових технологій до інформаційної безпеки;
  • практичні навички — стрілецька підготовка, орієнтування на місцевості, такмед;
  • фокус на цивільному захисті та плануванні майбутнього.

Що вивчатимуть:

  • 10 клас: основи національної безпеки, управління і планування, озброєння та військова техніка;
  • 11 клас: розвиток військових технологій, інформаційна війна, захист цивільного населення.

З програмою можна ознайомитися за посиланням.

Крім того, як повідомляє МОНограм, з 2-го вересня 40 пілотних шкіл зможуть швидко й легко користуватися бета-тестом застосунку Мрія. Він допоможе самореалізуватися, дасть зручний доступ до знань та змогу будувати індивідуальні освітні траєкторії.

У застосунку Мрія, за словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, буде бібліотека контенту, який потрібен конкретній дитині, інформація про освітні програми, курси, позашкільні активності, олімпіади, гуртки, а також відеоматеріали. Також буде Мрія-ID – електронний учнівський квиток, який працюватиме, так само як і документи в Дії.

Зауважимо, що ще в червні у 40 школах України додаток почав працювати в тестовому режимі.

Виплати ВПО та субсидії

Суми та система нарахування коштів для переселенців не зміниться у вересні. Отже, виплати ВПО продовжать тим, кому допомога призначена автоматично. А також тим, кому схвалили заявку на продовження виплат.

Як заявила міністр з питань реінтеграції та тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, було ухвалено рішення на урядовому рівні, що виплати ВПО продовжать тим категоріям, які їх зараз отримують. Йдеться про 1,5 млн осіб.

– Також ми звернулися до Міністерства соціальної політики з проханням розширити коло отримувачів цієї допомоги. Наразі очікуємо від них відповідь, – зауважила вона.

Крім того, міністерка додала, що ВПО, діти яких із нового навчального року навчатимуться онлайн, не будуть позбавлені виплат, якщо вони їх отримують відповідно до законодавства.

Суми виплат становлять для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 грн, а для інших осіб – 2000 грн.

Продовжують виплати для таких категорій внутрішньо переміщених осіб: 

  • Для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • Осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років і дітей, що страждають на тяжкі захворювання;
  • Дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їхнього числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків;
  • Для непрацюючих осіб працездатного віку, які здійснюють догляд за дитиною до 14 років;
  • Для сімей, у яких виховується троє і більше дітей віком до 18 років, усі діти проживають в сім’ї і не перебувають в інтернатних закладах;
  • Для осіб, які доглядають за людиною з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років;
  • Малолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника за заявою особи, яка перебуває у родинних відносинах;
  • Вагітних жінок після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності – для жінок, які належать до I-IV категорій осіб, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС).

Субсидії з 1 вересня, які надаються на оплату житлових та комунальних послуг, абонентського обслуговування для споживачів, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, українці отримуватимуть без змін.

Також можна отримати грошові виплати на послуги з управління багатоквартирним будинком.

Крім того, українці мають право отримати компенсацію на постачання та розподіл таких комунальних послуг:

  • природного газу,
  • електрики,
  • тепла,
  • гарячої води,
  • централізованого водопостачання та водовідведення.

Крім того, субсидії у вересні надаються на поводження з побутовими відходами.

Програма Національний кешбек

З 2 вересня 2024 року запрацює програма Національний кешбек. Згідно з нею, українці зможуть отримати компенсацію 10% вартості товарів, які вони придбали.

Максимальний обсяг кешбеку – 3 тис. грн за місяць.

Отримані гроші можна буде витрачати на наступне:

  • медичні та комунальні послуги,
  • спорт,
  • кіно,
  • квитки на потяг,
  • мобільний звʼязок,
  • військові облігації.

Також є можливість задонатити на ЗСУ.

Кешбек не нараховуватимуть на підакцизні товари.

Щоб стати учасником, громадянину України потрібно оформити віртуальну картку у своєму банківському мобільному застосунку чи фізичну – в банку, на яку держава перераховуватиме кошти. Детальніше про участь у програмі Національний кешбек читайте у матеріалі.

Нові акцизи

Якщо президент  Володимир Зеленський підпише законопроєкт про підвищення акцизного податку на пальне, то в Україні бензин, дизель та скраплений газ доведеться купувати дорожче. Наразі документ, який має набути чинності 1 вересня, немає погодження голови держави.

Очікується, що підвищення цін на бензин, дизель і скраплений газ проходитиме у чотири етапи.

– Там же чотири етапи підвищення. Підвищуються бензин – на 10 грн, дизельне пальне – на 11 грн. І на скраплений газ підвищили так, що люди, 700 тис. домогосподарств, які купляли балон за 1,2 тис. грн, купуватимуть його за 1,8 тис. грн, – заявила очільниця Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Так, за словами директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, з вересня подорожчання складе для:

  • бензину – на 1,5 грн/л;
  • дизпального – на 2 грн/л;
  • автогазу – на 5 грн.

Підвищення податків

У вересні українці можуть почати платити вищі податки. Так, за словами нардепа Ярослава Железняка, 29 серпня фінансовий комітет підтримав оновлену версію урядового закону щодо цього питання.

Він зауважив, що нова версія законопроєкту № 11416 передбачає:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5 до 5%;
  • встановлення військового збору на суму 1% від доходу для платників єдиного податку III групи;
  • встановлення військового збору для ФОП – платників єдиного податку І, ІІ та ІV груп на рівні 10% мінімальної зарплати;
  • встановлені особливості оподаткування військовим збором діятимуть до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан;
  • встановлення ставки податку на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%;
  • щомісячне подання звітності ПДФО (для економічного бронювання).

Пропозицію щодо запровадження 50% податку на прибуток для банків відкинули, попри підтримку парламентаріїв.

Голосування у залі заплановане вже на наступному тижні. Це буде лише перше читання законопроєкту, тож коли розпочнеться процес підвищення податків не відомо.

Нововведення від Укрзалізниці

Старий сайт Укрзалізниці, який використовувався для придбання та резервування квитків, припинить свою роботу. Натомість функціонуватиме інший онлайн-ресурс.

– Для пасажирів, які звикли купувати квитки через сайт, запустили оновлений продукт. Відтепер у вебверсії сервісу для купівлі квитків доступний розширений та зручний функціонал, включно з верифікацією акаунтів через Дія.Підпис. Завдяки злагодженій роботі нашої ІТ-команди, Пасажирської компанії та партнерів продовжуємо якісну диджиталізацію сервісів від Укрзалізниці, – зазначив голова правління АТ Укрзалізниця Євген Лященко.

На оновленому сайті доступні такі функції:

  • купівля квитків на будь-який поїзд;
  • у тому числі квитки на поїзди Київ – Варшава та Київ – Відень після верифікації акаунту через Дія.Підпис;
  • ⁠повернення квитків на міжнародні рейси після верифікації акаунту;
  • придбання квитків у жіночі купе;
  • придбання квитків зі знижкою для студентів;
  • ⁠покращений пошук поїздок з пересадками, у тому числі з пересадкою всередині поїзда;
  • можливість докупити квиток на улюбленця або на багаж та дізнатись вартість цих квитків до придбання;
  • безготівкова оплата квитків за допомогою Apple Pay та Google Pay;
  • можливість накопичення “обіймашок” за програмою лояльності Залізні друзі для квитків, придбаних через сайт, з подальшим їх обміном на партнерські пропозиції в застосунку;
  • доступ до онлайн-табло вокзалів по країні.

Укрзалізниця впроваджуватиме поступовий перехід зі старого сайту на новий для максимального комфорту всіх користувачів.

До того ж потяги Інтерсіті+ між Києвом та Одесою тепер будуть курсувати не лише влітку. Вони їздитимуть на постійній основі цілий рік.

Поїзд №763/764 вирушатиме з Києва з 6 вересня щосереди, щоп’ятниці та щонеділі о 14:56 та прибуватиме до Одеси о 22:28.

У зворотному напрямку з Одеси поїзд вирушатиме з 7 вересня щочетверга, щосуботи та щопонеділка о 6:10 та прибуватиме до столиці о 13:49.

єЧерга для автобусів

У вересні запрацює єЧерга для автобусів для ще чотирьох КПП. А це означає, що міжнародні перевізники пасажирів зможуть обирати час перетину кордону на 20 пунктах пропуску.

Додалися такі пункти пропуску:

  • Смільниця – Кросьценко (Польща);
  •  Угринів – Долгобичув (Польща);
  • Лужанка – Берегшурань (Угорщина);
  • Малий Березний – Убля (Словаччина) доступний тільки для мікроавтобусів.

-Рух автобусів у новій черзі, що має назву «За розкладом», почнеться з 12:00 2 вересня, реєстрація в новий тип черги доступна з 12:00 30 серпня. Поширюється цей функціонал як на регулярні, так і нерегулярні рейси, – пише Міністерство відновлення України.

Міжнародні перевізники пасажирів зможуть заздалегідь обирати зручний для себе час перетину кордону на сайті echerha.gov.ua або через застосунок єЧерга.

Ініціатива МЗС та Укрпошти щодо закордонного паспорта

З вересня українці зможуть легко отримати документи, зокрема новий закордонний паспорт, будь-де у світі завдяки співпраці МЗС та Укрпошти.

Як це працюватиме, інформує Укрпошта:

  • Ваш документ виготовлять в Україні.
  • Ви оплатите послугу в електронному кабінеті на сайті Укрпошти.
  • Укрпошта швидко доставить документ на адресу дипломатичної установи України в країні, де ви його замовляли.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ціна послуги — усього $6 та 10 грн ПДВ. Для порівняння, зараз — від $70 до $100 залежно від країни.

Поки що отримати свої документи можна лише в дипломатичній установі, бо згідно із законодавством України необхідна подвійна верифікація. Надалі планується доставлення на адресу отримувача.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 18:45:13