Україна і світ

Майже 60% українців у Німеччині бачать майбутнє своїх дітей у цій країні, протилежна ситуація у Нідерландах

Понад половина громадян України в Німеччині (57%) уявляють майбутнє своїх дітей у цій країні, тоді як 39% бачать їхнє майбутнє на батьківщині. Протилежна ситуація у Нідерландах, де 29% громадян України вказали на свою поточну країну проживання. Але понад половина (60%) бачать майбутнє своїх дітей в Україні.

Про це свідчать результати дослідження Розкрити потенціал: громадяни України в Німеччині та Нідерландах, проведеного Міграційною платформою EWL разом з Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Де бачать майбутнє своїх дітей українці, які живуть у Німеччині й Нідерландах

Половина громадян України в Німеччині та Нідерландах (51% і 50% відповідно) стверджують, що приїхали з дітьми до 18 років. В обох країнах третина респондентів (33%) розповіла, що прибула з однією дитиною.

Зараз дивляться

Середній вік наймолодшої дитини в Німеччині — вісім років, а в Нідерландах — дев’ять.

Серед родин у Німеччині та Нідерландах понад половина (60% і 56% відповідно) повідомили, що їхні діти навчають у двох системах освіти – українській та місцевій.

У Німеччині майже чверть (24%) українських сімей покладаються виключно на місцеву систему, тоді як у Нідерландах ця кількість становить 30%.

Також 9% респондентів у Німеччині та 6% у Нідерландах стверджують, що їхні діти не охоплені жодною системою освіти.

У Німеччині значна частка громадян України (66%) позитивно оцінює доступність догляду за дітьми, що дозволяє батькам працювати або продовжувати навчання.

Нідерланди показують навіть більш позитивну тенденцію – близько 86% опитаних.

Як українці працевлаштовуються в інших країнах

Раніше Міграційна платформа EWL повідомляла, що 67% громадян України в Німеччині вже знайшли роботу або проходять підготовчі курси для працевлаштування, хоча офіційна німецька статистика вказує на близько 20% зайнятості біженців минулого року.

У Нідерландах 61% громадян України декларують, що мають роботу. У середньому в Німеччині вони заробляють €1334 на місяць “чистими”. Водночас у Нідерландах середня зарплата українців становить €1104 на місяць.

Також 40% респондентів у Німеччині повідомили, що їхні родичі не збираються до них переїжджати. Ще 27% опитаних відповіли ствердно.

У Нідерландах ця тенденція ще сильніша. Близько 62% українців заявили, що їхні родичі до них не переїдуть. Ще 26% говорять про готовність родичів переїхати до Нідерландів.

Фото: Міграційна платформа EWL

Як проводилося опитування

Опитування було проведено з використанням гібридного підходу: онлайн-інтерв’ю CAWI та F2F-інтерв’ю в березні 2024 року з вибіркою N=400 дорослих (18+) громадян України, які зараз проживають у різних містах Німеччини та Нідерландів.

Серед німецьких міст – Берлін, Мюнхен, Франкфурт, Кельн, Дюссельдорф, Бонн, Ессен, Бамберг, Бремен, Гамбург, Ганновер, Дінслакен, Дортмунд, Дрезден, Карлсруе, Любек, Майнц, Нюрнберг та інші.

Зокрема, у Нідерландах – це Амстердам, Роттердам, Гаага, Утрехт, Гронінген, Алмере, Ейндговен, Тілбург, Бреда, Гарлем, Лейден, Леуварден, Дордрехт, Арнем, Неймеген, Апелдорн, Енсхеде. , Зволле, Ден Бош, Маастрихт, Зандам, Герлен, Алкмаар, Амерсфорт, Сіттард, Гелен, Ассен, Еммен.

У дослідженні Розкрити потенціал: громадяни України в Німеччині та Нідерландах взяли участь люди, які проживають у цих країнах, як трудові мігранти, так і воєнні біженці.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-21 15:24:08