Україна і світ

Чим закрити вікна від сонця: цікаві та ефективні ідеї

Наразі спека лише набирає обертів, а через стан енергосистеми українців наполегливо просять не вмикати кондиціонери. Тож питання, як захистити своє приміщення від високих температур з вулиці, досить актуальне, особливо, якщо промені наполегливо проникають у приміщення. Чим закрити вікна від сонця у домашніх умовах і що для цього знадобиться – читайте дієві й актуальні поради у матеріалі Фактів ICTV.

Чим закрити вікна від сонця

Дуже красивий вигляд мають панорамні вікна до підлоги – це робить квартиру світлою та затишною. Однак влітку це стає неабиякою проблемою, надто, якщо у вас південний бік. Звісно це питання є актуальним і для квартир і будинків з невеликими вікнами. Чим можна закрити вікна від сонця – поговоримо далі.

І перше, що спадає на думку, коли шукаєш, як красиво закрити вікна від сонця, це, звісно, штори. До того ж, це й найпростіше рішення.

Зараз дивляться

Ступінь затемнення залежить від конструкції фіранки та щільності матеріалу, з якого вони пошиті.

Якщо вікна не виходять на південь, то підійде і тонкий текстиль, через який заходить більше світла. В іншому разікраще обрати штори Black-out. Вони створені з тканини, яка не пропускає світло та здатні до повного світломаскування.

Крім того, можна зупинитися на варіанті “день-ніч”, що мають два типи текстилю: щільної та прозорої сітки. Така конструкція дозволяє регулювати рівень затемнення.

Фото: Pixabay

Закрити вікна від сонця можуть і рулонні штори та штори плісе. Їх монтують на саму раму, це допомагає закрити лише скло. Це дасть змогу зробити так, щоби світло не заходило з боків. До того ж, є варіант інтегрувати їх в систему розумний дім і регулювати положення за допомогою датчиків.

Купувати штори варто, з огляду на призначення кімнати. Так, для кухні краще підійдуть ті, які створені з матеріалів, що легко миються й не накопичують бруд і жир. Щільні штори гарні у спальні, а тонкі та регульовані штори – там, де необхідно більше природного освітлення.

Перевагами такого захисту приміщення від світла є можливість створити затишок та легко регулювати рівень освітленості. Серед недоліків – текстиль накопичує пил і вимагає догляду, до того ж не захищає від нагрівання.

Серед варіантів, чим закрити вікна від сонця в домашніх умовах, можна обрати жалюзі.

Красиво у приміщення вписуються бамбукові, вони добре поєднуються з дерев’яними меблями. Переваги такого виду захисту:

  • довговічність;
  • натуральний матеріал;
  • зручність у використанні;
  • гіпоалергенність.

Ще однією особливістю бамбукових жалюзі є їхня відмінна гідроізоляція, яка забезпечує надійний захист від сонячних променів. Бамбук не вимагає особливого догляду, що спрощує прибирання.

Є також металеві жалюзі, які допомагають захистити приміщення від сонця, проте вони дуже нагріваються. Якщо застосовувати зовнішні жалюзі, цього можна уникнути. Однак такий варіант вдарить по гаманцю, оскільки потрібно буде встановлювати механізм їхнього регулювання з квартири.

Як повісити жалюзі на пластикове вікно без свердління

Фото: Pixabay

Загалом використати жалюзі вигідно для захисту від сонця, серед складнощів – їх потрібно чистити й мити. Однак, якщо в приміщенні працює очищувач повітря, пил і бруд не будуть так сильно осідати на них.

Також серед варіантів, якими можна закрити вікна від сонця – маркізи й ролети.

Зовнішні жалюзі, що навішуються зовні на віконні отвори будь-яких розмірів. Вони легко опускаються та піднімаються. Відмінно зберігають тінь у денний час, не перешкоджаючи денному світлу проникати до приміщення.

Закрити вікна від сонця допомагають і маркізи, однак це більш підходящий варіант для комерційних будівель, кафе і ресторанів.

  • Тонувальна плівка

Однак, якщо приміщення не дозволяє використовувати жоденз перелічених вище варіантів, то можна застосувати тонувальну плівку, яка клеїться на скло з внутрішнього боку, не з лицьового.

Є цілковито прозорий колір плівки або темний. Тим паче, хороші варіанти, незалежно від кольору, дають гарний ступінь захисту. Ви однаково добре бачитимете все, що відбувається зовні, але вас ніхто не побачить.

До того ж, плівка відбиває ультрафіолет і не дозволяє проникати всередину приміщення теплу. Однак це один із найдорожчих способів закрити вікна від сонця в домашніх умовах.

  • Фольга та папір

На запит: Чим закрити вікна від сонця своїми руками? сайти пошуку в інтернеті одразу видають фольгу або папір. Серед переваг дешевизна матеріалів, однак їх досить складно видалити зі скла після закінчення літа. До того ж, вони мають досить непривабливий вигляд.

На додачу, заклеєні папером або фольгою вікна зовсім не дозволяють проникати промінню сонця у приміщення. Тож вам доведеться навіть вдень вмикати світло, а це складно в умовах постійних відключень світла та не сприяє економії електроенергії.

Тож такий варіант може бути тимчасовим рішенням.

Як красиво закрити вікна від сонця

Власноруч створити захист від сонця допомагають паперові плісовані жалюзі. Зробити їх можна із простого рулону паперу. Достатньо вибрати темніші шпалери і скласти їх за принципом віяла. Верхній край закріплюється скотчем на рамі, а плісироване полотно опускається донизу, завішуючи вікно.

Пластикове вікно

Фото: Getty Images

Найкреативніші моделі супроводжуються красивими підхватами посередині. У цьому разі конструкція є дуже витонченою.

Однак такий спосіб захисту вікон від сонця має свої недоліки. Справа у тому, що папір швидко вигоряє та нагрівається, а з функцією затінення справляється відносно.

Допомогти від спеки можуть і рослини, оскільки вони не лише є гарним способом створити затишну атмосферу на балконі, а й здатні поліпшити якість повітря.

Краще зупинити вибір на:

  • багаторічниках;
  • хризалідокарпусах;
  • цитрусових;
  • вереску;
  • оливкових деревах.

Такі рослини стійкі до спеки, вони зроблять приміщення привабливішим і приємнішим для перебування у ньому.

До речі, раніше Факти ICTV, як охолодити кімнату без кондиціонера.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-14 13:19:09