Україна і світ

Атака на аеродроми РФ, знищення Су-34, операція у Курській області: новини 14 серпня

Фото: Факти ICTV

Українські дрони здійснили найбільшу атаку за весь час війни на російські військові аеродроми у ніч на 14 серпня.

Росія не надала експертам МАГАТЕ доступ всередину градирні на окупованій Запорізькій АЕС після пожежі, яка відбулася ввечері 11 серпня.

Сили оборони України знищили російський бомбардувальник Су-34 у Курській області.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 14 серпня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Обстріл України 14 серпня

Вранці 14 серпня російські війська завдали ударів по Херсону та передмістю, внаслідок чого є постраждалі люди.

За інформацією ОВА, через атаку в Херсоні поранено трьох людей, які перебували в будинку. Серед них – 39-річна жінка та її 15-річна донька, а також 41-річний чоловік.

Дитину з мамою госпіталізували з вибуховими травмами та контузіями. У жінки також поранена спина. Чоловіку надали медичну допомогу на місці.

Російські війська атакували Кіндійку Херсонської області вранці 14 серпня. Відомо про трьох постраждалих.

Бригада медиків доставила до лікарні 49-річну жінку та 58-річного чоловіка. У них – контузії, вибухові травми та уламкові поранення.

До медпрацівників самостійно звернулася 40-річна жінка, яка потрапила під удар російського дрона. У неї діагностували вибухову травму та уламкове поранення спини.

Крім цього, до лікарні звернувся 59-річний житель Антонівки, який через ворожий обстріл дістав уламкове поранення передпліччя та гомілки.

За інформацією компанії Укренерго, під час обстрілу України 14 серпня армія РФ атакувала енергооб’єкти на Півночі та Півдні.

У південному регіоні тривають аварійно-відновлювальні роботи. У північному – споживачі в окремих районах Чернігівської області залишалися без світла, але зараз відновлено електропостачання.

Вдень 14 серпня у Запорізькій області прогриміли вибухи. Згодом в ОВА відзвітували, що сили ППО збили ворожу ціль у небі над Запорізьким районом.

Фото: Запорізька ОВА

Атака на аеродроми РФ

Далекобійні дрони СБУ та Сил оборони здійснили найбільшу атаку на російські військові аеродроми Саваслейка, Воронеж (Балтимор), Борисоглєбськ, Курськ за весь час війни Росії проти України, підтвердили джерела Фактів ICTV.

За інформацією джерел, це спеціально спланована операція, щоб Росія не мала можливості використовувати аеродроми для ударів керованими авіабомбами по містах України та на лінії фронту.

РФ поки має перевагу в повітрі саме завдяки літакам, проте Сили оборони України надалі здійснюватимуть операції для зменшення російського потенціалу, наголосили джерела.

МАГАТЕ про ситуацію на ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії через РФ не змогли зайти всередину градирні на окупованій Запорізькій АЕС, на якій два дні тому сталася пожежа, йдеться у новому звіті МАГАТЕ.

Це був другий візит спостерігачів МАГАТЕ разом з персоналом до градирні ЗАЕС. Вони хотіли піднятися до рівня розподілу водяних форсунок на висоті приблизно 10 м.

Однак російські окупанти не дали доступу, показавши лише фотографії та відео з місця пожежі. У МАГАТЕ зазначили, що це підтверджує значні пошкодження внутрішніх компонентів на рівні розподілу водяних форсунок.

За інформацією МАГАТЕ, основний епіцентр пожежі навряд чи спостерігався біля основи градирні. Представники ЗАЕС заявили, що необхідно оцінити вплив загорання на структурну цілісність градирні №1, в якій може виникнути потреба демонтажу.

У МАГАТЕ попросили доступ до градирні №2, щоб оглянути конструкції всередині, визначити матеріали та технічні характеристики, які могли бути присутніми у градирні №1 до пожежі на ЗАЕС.

Фото: Нікопольська РВА

Знищення Су-34 у Курській області

Сьогодні вночі сили та засоби зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34 у Курській області РФ, підтвердили в Генеральному штабі України.

За даними Генштабу ЗСУ, це сталося під час виконання бойового завдання. Там запевняють, що триває невпинна робота для ліквідації російських окупантів, військової техніки та озброєння.

Фото: Depositphotos

Бої на фронті

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів президенту Володимиру Зеленському про ситуацію на фронті. Обговорювалися Торецький і Покровський напрямки, а також операція ЗСУ в Курській області Росії.

За словами президента України, він доручив Сирському підсилити східний напрямок за допомогою пакетів допомоги, які надають партнери та союзники.

Сили оборони продовжують оборонні операції в східній та південній операційних зонах, за словами головнокомандувача ЗСУ, а основні зусилля зосереджуються на Торецькому та Покровському напрямках, щоб запобігти просуванню російських окупантів.

Фото: Генштаб ЗСУ

Дозвіл Фінляндії на удари по РФ

Україна отримала офіційний дозвіл використовувати передану Фінляндією зброю на території Росії.

Президента Фінляндії Александр Стубб, коментуючи операцію ЗСУ в Курській області, заявив, що Україна має повне право захищати себе через те, що Росія здійснювала обстріл міст та окупувала значну територію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, Фінляндія немає жодних обмежень на те, яку зброю Україна може використовувати та в який спосіб. Він наголосив, що Україна може захищатися в межах міжнародного права.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-14 19:39:34