Україна і світ

Санкції США проти Ірану, дозвіл бити по РФ від Нідерландів та дронова атака: новини 10 вересня

Фото: Факти ICTV

У ніч на 10 вересня російські війська запустили по Україні 46 ударних дронів та дві ракети. Сили ППО збили 38 ворожих безпілотників.

Нідерланди дали дозвіл бити по Росії їхньою зброєю, оскільки міжнародне право не припиняє діяти за 100 кмв від кордону.

У США отримали докази, що Іран поставив Росії балістичні ракети. Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що Вашингтон оголосить про нові санкції, зокрема проти іранської авіакомпанії Iran Air.

Зараз дивляться

СБУ та Офіс генпрокурора заочно повідомили про підозру генералу РФ Сергію Кобилашу, який командував ракетним ударом по Охматдиту 8 липня.

Що відбулося в Україні та світі за добу 10 вересня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

РФ вночі запустила по Україні дві ракети та 46 Shahed

Сьогодні вночі, 10 вересня, під час атаки дронів на Україну сили протиповітряної оборони збили 38 ворожих безпілотників. Всього ворог запустив по території України 48 засобів повітряного нападу, зокрема дві ракети.

Росіяни завдали удару балістичною ракетою Іскандер-М із території тимчасово окупованого Криму, протирадіолокаційною ракетою Х-31П із повітряного простору над акваторією Чорного моря.

До відбиття повітряного нападу РФ було залучено авіацію, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи підрозділи РЕБ Сил оборони.

Всього було збито 38 дронів, також три безпілотники вийшли з підконтрольного повітряного простору України, один – у бік РФ, два – в бік тимчасово окупованої Луганщини. Ще три ворожі дрони локаційно втрачені на території України – ймовірно, упали під впливом засобів РЕБ.

Нідерланди дозволили ЗСУ використовувати їхню зброю для ударів по РФ

ЗСУ можуть використовувати зброю, яку передали Нідерланди, для ударів по військових об’єктах на території РФ. Про це заявив міністр оборони країни Рубен Брекелманс

Він послався на міжнародне право, яке дозволяє Україні самооборону.

Міністр зазначив, що міжнародне право не обмежується відстанню і не припиняє діяти за 100 км від кордону.

Нідерланди також не проти того, щоб Україна завдавала ударів по Росії зі винищувачів F-16, які згодом країна передасть. Брекелманс також закликав союзників зняти обмеження на використання зброї, яку вони надають Україні для оборони.

США готують санкції за постачання РФ ракет із Ірану

Держсекретар США Ентоні Блінкен анонсував нові санкції, зокрема проти іранської авіакомпанії Iran Air. Обмеження введуть через передання балістичних ракет малої дальності Тегераном Москві.

— Росія вже отримала партії цих балістичних ракет і, ймовірно, застосує їх протягом декількох тижнів в Україні проти українців, — сказав Блінкен.

Він додав, що РФ має запас власних балістичних ракет, але постачання з Ірану дозволяє їй використовувати більшу кількість свого арсеналу для цілей, віддалених від лінії фронту, бо тепер в російської армії будуть і іранські ракети.

Блінкен сказав, що США попереджали Тегеран приватно та публічно щодо постачання ракет до Росії.

Кобилаш отримав підозру за удар по Охматдиту

СБУ та Офіс генпрокурора заочно повідомили про підозру російському генералу Сергію Кобилашу, який командував ракетним ударом по Охматдиту 8 липня.

За даними слідства, саме цей Кобилаш наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МС крилатою ракетою Х-101 по приміщенню дитячої лікарні.

Фото: Офіс генпрокурора

Ракети такого типу використовують для ураження наземних цілей із заздалегідь відомими координатами. Унаслідок удару загинули двоє цивільних людей – молода лікарка та дідусь пацієнтки.

Йому повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

Ризики забруднення питної води у Києві

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів повідомило, що станом на 10 вересня у відібраних пробах питної води поблизу Києва перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками не виявлено.

За оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня.

У відомстві зазначили, що усі служби зараз працюють над тим, аби ситуація стабілізувалася. Зокрема, Міндовкілля співпрацює з ПрАТ АК Київводоканал щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо вода забрудниться, Київводоканал готовий негайно скоригувати технологічні процеси. Утім, запевняють, що на сьогодні такі ризики відсутні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 20:15:53