Україна і світ

Розмитнення авто для військових: чи є пільги у 2024 році

Фото: Pixabay

У 2024 році лише невелика категорія громадян може мати пільги на розмитнення авто, серед яких – авто на потреби військових.

Що відомо про пільгове розмитнення авто для військових — читайте на Фактах ICTV.

Пільгове розмитнення авто для військових 2024: що відомо

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України було дозволено ввозити авто без мита. Нульове розмитнення було дозволене у період з 1 квітня до 1 липня 2022 року, проте згодом його скасували.

Зараз дивляться

1 липня 2022 року набув чинності закон №7418, про скасування пільг під час розмитнення авто. Документ повернув мита, акцизи й ПДВ. Але не для всіх.

У 2024 році діє нульове розмитнення авто для військових. Тобто, навіть після скасування нульового розмитнення, ввезення автомобілів на потреби армії залишається безмитним.

Але при ввезенні таких авто треба дотримуватись певних правил, щоб не виникло проблем та необхідності сплачувати податки.

Розмитнення авто для військових: правила

Під час перетину кордону автомобіль, що передається військовим частинам, вважається не транспортним засобом, а гуманітарною допомогою. Такі автомобілі мають бути обов’язково передані у відповідні частини ЗСУ або конкретному військовому.

Використовувати їх для власних потреб — заборонено.

До гуманітарної допомоги застосовують спрощену процедуру оформлення документів та звільняють від сплати мита.

Підтвердженням цього може бути лист від громадської або благодійної організації, який адресований керівникам Обласної військової адміністрації та Державної митної служби в області, через яку ввозитимуть авто.

Своєю чергою, військова частина має звернутися з офіційним листом-запитом про потребу в автомобілі. Лише після цього необхідно починати процес купівлі, доставки та передачі авто військовим.

Покупцем, за документами, має виступати українська громадська організація або благодійний фонд. Для перетину кордону необхідно буде підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з території Євросоюзу та отримати ID-номер.

Тобто, у 2024 році діють тільки пільги на розмитнення авто для військових. Інші громадяни України повинні сплачувати всі необхідні податки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для учасників бойових дій (УБД) та інших подібних категорій громадян пільг на розмитнення авто наразі також не передбачено.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-14 19:13:07