Україна і світ

Чим відмити смолу з машини: ефективні способи

На дорогах час від часу проводять ремонтні роботи, наслідком яких є не лише затори, а й смола на кузові або інших частинах автівки. Такі забруднення важко прибрати звичайною водою з очисним засобом, треба трошки попітніти та знати про певні нюанси. Чим відмити смолу з машини, якщо проблема щойно виникла, а також застарілі плями – читайте поради у матеріалі Фактів ICTV.

Чим відмити соснову смолу з машини

Перша та найважливіша порада – ставайте до справи, щойно смола потрапила на автомобіль. Тоді із забрудненням буде впоратися легше. Якщо ж минуть дні, а ще гірше – тижні, то відчистити плями без відчутної шкоди для лакофарбового покриття машини у деяких випадках стане неможливим.

Особливо важливо швидко відмити смолу з машини влітку, оскільки потрапляння речовини на розпечене лакофарбове покриття вдвічі сильніше в’їдається у матеріал автівки. Крім того, гаряча фарба вразливіша і її легко пошкодити, якщо видаляти плями з часом, а не одразу після виникнення забруднення.

Зараз дивляться

  • Тканина, рушник

В автівці завжди повинні бути ганчірки, якими можна прибрати забруднення, зокрема й смолу з машини. Це досить травмувальна маніпуляція для лакофарбового покриття, проте найбільш ефективна з точки зору швидкості дії – коли плями на кузові автомобіля потрібно усунути терміново.

Тож візьміть тканину або звичайний рушник. Під час маніпуляції дотримуйтеся певної техніки – рухайтесь обережно, прибираючи плями смоли з автівки. Важливо робити це справді дбайливо, щоби не розповсюдити забруднення по всій машині. Не треба перетворювати маленьку пляму на довгу чорну смугу.

Важливо, щоб ганчірка постійно була чистою, тож часто її споліскуйте, вимиваючи з неї будь-які забруднення та деревну смолу. В іншому разі брудною тканиною ви лише розмажете смолу поверхнею вашого автомобіля.

Також радимо промити поверхню кілька разів. Це дасть вам можливість побачити, чи впоралися ви вже з роботою, чи вам потрібно застосувати ще більше зусиль для видалення смоли.

Після цього помийте всю автівку, не оминаючи увагою капот, крила, колісні арки та пороги. Саме в цих частинах накопичується те, що летить з-під коліс машин.

Після того, як звичайна мийка завершена, необхідно впевнитися в тому, що видалення бітуму з авто минуло вдало. Якщо ж залишилися будь-які сліди смоли, варто вдаватися до застосування народних засобів або хімії.

Як позбутися смоли на машині за допомогою засобів

Щоби прибрати забруднення, деякі водії вдаються до народних засобів. Дієвими вважаються гас (керосин) або бензин. Вони добре розм’якшують і розчиняють в’язку речовину, тож в окремих випадках є досить ефективним рішенням.

Фото: Pexels

Проте є деякі мінуси – із цими засобами потрібно працювати дуже обережно, щоб розчинник не пошкодив лак. До того ж, у них досить стійкий запах, а також висока пожежна небезпека. Тож під час очищення плям смоли з автівки цими засобами треба бути особливо обережними.

Аміак (нашатирний спирт) також добре відтирає смолу. Але, як і бензин або керосин, має неприємний та досить сильний аромат.

Якщо вас це не бентежить, то змочіть ганчір’я або ватний диск одним із перелічених засобів і покладіть на пляму смоли. Почекайте дві-п’ять хвилин, після цього можна видаляти забруднення з автівки.

Також можна спробувати вивести смолу з машини за допомогою дефинфікувального засобу для рук. Натріть пляму цим розчином і залиште на кілька хвилин. Обробіть чистою тканиною – і смола повинна почати розчинятися.

Потужнішим способом очистити бітум на машині є придбання засобів для видалення смоли, це так званий антибітум для авто.

На ринку є безліч засобів для видалення таких плям:

  • універсальний засіб WD-40;
  • K2;
  • Autoland;
  • Meguiars;
  • Poorboy’s;
  • Sonax;
  • Car Valet;
  • Decabit.

Велика їх кількість у своєму складі хоча й містить бензин і гас, проте у безпечних співвідношеннях. До того ж, у таких спецрідинах є суміші компонентів, що обіцяють збереження лаку.

Спосіб застосування простий – струсіть очищувач перед використанням та окропіть плями смоли на кузові. Робіть це круговими рухами і без фанатизму, якщо не хочете розтерти смолу на всій поверхні автомобіля.

Далі варто трошки зачекати, час залежить від величини забруднення – що воно об’ємніше, то тривалішим буде цей період. Також варто враховувати рекомендації виробника, які є на кожному засобі.

Дайте засобу подіяти і лише після цього переходьте до змивання. Загалом забруднення мають легко прибиратися тканиною. Краще для цього взяти мікрофібру.

Якщо пляма смоли на автівці великих розмірів і не видаляється з першого разу, не треба її терти щосили, краще застосувати хімічний засіб повторно.

Після цього варто помити автівку. Це допоможе видалити залишки смоли та використовуваного розчинника.

Як прибрати засохлу смолу з машини

Як уже зазначалося вище, такі плями досить важко видалити з кузова та інших частин автівки. У таких випадках рекомендуємо використовувати глину для очищення автомобілів, яка м’яко видаляє стійкі забруднення, не пошкоджуючи частини машини.

Зазначимо, що глина – це м’який, проте ефективний абразив, толерантний до лакофарбового покриття засіб від смоли на машині.

Якщо жодні з перелічених засобів не діють і вам не вдається видалити плями смоли з автомобіля, зверніться до фахівця.

Якщо вам вдалося прибрати смолу з машини будь-яким з вищевказаних варіантів, одразу після цього просушіть і натріть воском поверхню вашого автомобіля. Ви позбулися забруднення, однак водночас змили віск, який захищав поверхню автомобіля. Нанесіть його так, як це робите зазвичай. Це потрібно зробити у разі використання як хімічних засобів, так і народних альтернатив.

До речі, Факти ICTV підготували покрокову інструкцію, як правильно помити авто на мийці самообслуговування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-21 15:37:05