Україна і світ

Чим поливати лохину у домашніх умовах: поради експерта


Лохина – це справжнє джерело вітамінів, мікроелементів та досить потужний антиоксидант. Однак вона досить дорога, тож українці все більше вирощують цю ягідку у себе на городі. А це потребує певних знань. У цьому матеріалі розберемося, чим поливати лохину у домашніх умовах та як це робити правильно.

Чим поливати лохину

Вода для зволоження ґрунту навколо лохини не повинна бути жорсткою. Її бажано брати із природної водойми. Тож найкраще, за словами нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника, кущі ягідки поливати відстояною рідиною. До того ж, вона має бути не надто холодною чи тим паче гарячою.

– Найкраще поливати лохину звичайною відстояною водою, температури навколишнього середовища, – каже він.

Необхідно виробити таку схему зволоження ґрунту, аби корінню було вдосталь вологи і водночас вода не застоювалась. В інакшому випадку кущ може загинути.

Зараз дивляться

Загалом поливати лохину варто двічі на тиждень, виливаючи по одному відру води під кожен дорослий кущ.

– Лохину необхідно поливати 2-3 рази на тиждень, в спекотну погоду, витрачаючи до 10 літрів води на дорослий кущ, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Важливо, щоб поряд з лохиною не було великих плодових дерев, які б витягали з землі вологу.

Коли і чим поливати лохину

Зволожувати кущики лохини необхідно рано-вранці і після заходу сонця. Потреба у поливі рослини зростає у найспекотніші місяці літа – у липні та серпні.

– Найбільше ця рослина потребує вологи у липні та серпні, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, у цей час відбувається плодоношення, а на кущах закладаються квіткові бруньки майбутнього врожаю. Якщо лохина у цей час не недоотримує вологи, то не порадує рясним врожаєм та якісними ягідками. І не тільки поточного, а й наступного року.

Полив города, вода, город, догляд за рослинами

Фото: Unsplash

У найспекотніші дні кущі варто не лише поливати, а й обприскувати, щоб вони не перегрівалися. Варто зауважити і коли поливати лохину. Це варто робити рано-вранці і після 16:00.

– Здійснювати полив лохини найкраще у вечірні чи ранкові години, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Далі поговоримо, чим полити лохину для ряснішого врожаю у домашніх умовах.

Чим поливати лохину у домашніх умовах та чим не варто

Часто садівники підкислюють воду для поливу лохини. Для цього вони беруть оцет або лимонну кислоту. Проте до цієї маніпуляції варто вдаватися лише, якщо вода у вас лужна.

  • Лимонна кислота для поливу лохини

Візьміть лимонну кислоту і розведіть одну чайну ложку у трилітровій банці з водою. Отриманого обсягу вистачить на 1 м2. Якщо плануєте підкислення великих кущів, рідиною потрібно полити територію біля коріння куща.

Фото: Pixabay

  • Оцет для поливу лохини

Для приготування розчину для поливу лохини знадобиться 100 мл столового оцту (9%). Його потрібно змішати з 10 літрами води. Цього вистачить на обробку території площею три м2.

Загалом потрібно домогтися, щоб поливна вода мала 4-4,5 одиниці водневого показнику.

Зазвичай для визначення кислотності ґрунту використовують спеціальні прилади, які називаються pH-метрами, або ж віддають зразки ґрунту на аналіз в лабораторію.

Також зрозуміти, який рівень pH можна й за станом листа лохини. Якщо водневий показник ґрунту зміщений у лужний бік, то зелені частини починають жовтіти.

Однак, навіть, якщо помітили ці ознаки, не варто використовувати для зміни рівня водневого показника електроліт для автомобільного акумулятора, застерігає наш експерт Олексій Колесник.

– Часто в інтернеті радять підкислювати воду оцтом чи навіть рідиною з акумуляторів. Робити це варто тільки, якщо ваша вода має лужну реакцію, хоча і у такому випадку, краще змінити джерело води і точно не використовувати акумуляторний електроліт, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож краще використовувати професійні підкислювачі, які гарантуватимуть необхідний pH. І додавати їх у поливну воду необхідно один раз на два тижні або раз на 30 днів, в залежності від потреби.

Наприклад, для закислення ґрунту можна придбати калій монофосфат або пекацід, які повинні використовуватися строго відповідно до рекомендацій в інструкції.

Фото: Pixabay

Зауважимо, що кожен сам має право вирішувати, як підкислити ґрунт для лохини, оскільки все залежить від можливостей і бажання садівника.

Проте, варто відзначити, що підкислення ґрунту для лохини до потрібного рівня не гарантує отримання багатого врожаю, оскільки варто подбати ще й про склад землі.

Дбайливий садівник повинен доповнити ділянку верховим торфом (50%), перегноєм на базі ялинових голок, а також перемішати наявний ґрунт з землею, зібраною з-під хвойних дерев. Між висадженими кущами має бути чимала відстань, щоб запобігти конфліктам у боротьбі за вологу.

Не рекомендує експерт вносити під кущики золу, перегній, гній, послід. Вони роблять ґрунт лужним, а лохина полюбляє кисле середовище.

– Не можна також застосовувати настій золи, він має лужну реакцію і нашкодить кислолюбній лохині, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Після такого “підживлення” рослина не дасть великого урожаю і може навіть припинити зростання.

Як правильно поливати лохину

Лохина є однією з небагатьох рослин, яка гарно переносить полив по листку. Тож деякі садівники встановлюють системи зволоження для газону, щоб просочити ґрунт навколо ягідки водою.

До того ж, наприклад, в Америці частіше використовують полив лохини по листу, оскільки він не лише допомагає наситити тканини рослини вологою та підтримати її декоративні якості на високому рівні, а й стимулює наливання ягід. Проте варто зауважити, що цей метод поливу лохини має певний недолік – витрати води досить великі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, якщо ви зібрали добрий врожай лохини, то потрібно подбати про зберігання ягідок. Раніше Факти ICTV писали про важливі нюанси та правила, як зберігати лохину вдома.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 15:32:11