Україна і світ

Азербайджан може замість РФ експортувати газ через Україну: тривають переговори

Україна та Європейський Союз звернулися до Азербайджану з проханням допомогти укласти нову угоду на постачання природного газу після завершення чинного транзитного контракту з Росією наприкінці року.

Азербайджан може експортувати газ через Україну

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що зараз тривають переговори з Україною та ЄС, а також з Росією. Всі сторони, припустив він, зацікавлені в продовженні постачання природного газу.

– Ми допоможемо, якщо зможемо. Я думаю, що можна продовжити цю угоду, – стверджує президент Азербайджан.

Цього місяця президент Володимир Зеленський заявив, що Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до ЄС, оскільки прагне зберегти роль транзитної країни та допомогти забезпечити енергетичну безпеку для західних держав.

Зараз дивляться

Угода про заміну російського газу азербайджанським є однією з пропозицій, які зараз обговорюються, сказав Зеленський в інтерв’ю іноземним журналістам.

В ЄС намагалися відмовитися від російського газу після повномасштабного вторгнення, але деякі європейські держави продовжують отримувати його через трубопровід, який перетинає Україну.

Документ, яка охоплює транзитну угоду, закінчується наприкінці 2024 року. Оскільки повномасштабна війна все ще триває, то низка експертів очікують, що потоки російського газу зупиняться.

Ільхам Алієв заявив, що видобуток газу в Азербайджані збільшиться шляхом нових та наявних проектів у Каспійському морі.

Азербайджан у 2022 році підписав меморандум про взаєморозуміння з Єврокомісією щодо подвоєння експорту газу до Європи до 20 млрд куб. м до 2027 року.

Цього року експорт до Європи зросте майже до 13 млрд куб. м з 11,8 млрд куб. м у 2023 році, а також 8 млрд куб. м у 2021 році.

За словами Ільхама Алієва, постачання здійснюватиметься через так званий ланцюг трубопроводів Південний газовий коридор, який з’єднує Азербайджан з Європою через Грузію і Туреччину.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-21 12:47:07