Україна і світ

Алича: користь та шкода для організму

Алича є популярним фруктом в усьому світі, особливо у Франції та Грузії. Однак цей яскравий плід не лише додає смаку стравам, але й приносить численні переваги для здоров’я. Розглянемо, чим корисна алича.

Чим корисна алича

Передусім ця дрібненька слива містить чимало поживних речовин – вітамінів, антиоксидантів та харчових волокон, які добре впливають на самопочуття і зовнішність.

Алича – джерело вітамінів C, A, К і групи B. Наприклад, вітамін C є потужним антиоксидантом, який допомагає захищати клітини від пошкодження вільними радикалами, підтримує імунну систему та сприяє швидкому загоєнню ран.

Зараз дивляться

Вітамін A корисний для зору та шкіри, а вітаміни групи B підтримують нервову систему та обмін речовин.

Крім вітамінів алича містить флавоноїди та фенольні сполуки, які мають антиоксидантні властивості.

Ці речовини допомагають боротися зі старінням, знижують ризик розвитку хронічних захворювань та покращують загальний стан здоров’я.

Алича також допомагає покращити травлення, запобігає закрепам та сприяє здоровому функціонуванню кишківника.

Калій важливий для здоров’я серця та регуляції кров’яного тиску. Він допомагає регулювати баланс рідини в організмі, що своєю чергою зменшує навантаження на серце та судини.

Крім того, алича має низьку калорійність та містить багато води, що робить її ідеальним фруктом для тих, хто стежить за своєю вагою.

Завдяки високому вмісту вітамінів та антиоксидантів, алича сприяє здоров’ю шкіри, допомагає боротися з акне, зменшує зморшки та захищає від ушкоджень, спричинених ультрафіолетовим випромінюванням.

Тому плоди аличі – простий та ефективний засіб підтримати своє здоров’я. Однак деяким людям слід бути обмежити і навть уникати фруктів.

Кому не варто їсти аличу

Якщо ви маєте алергію на плоди з кісточкою, не виключено, що може виникнути алергічна реакція: свербіж, висипання, набряки, утруднене дихання тощо.

Людям з гастритом або виразковою хворобою також не слід їсти забагато  фруктів, аби не погіршити свій стан.

Алича має високий вміст кислот, що може подразнювати слизову оболонку шлунка і кишківника.

Обмежити аличу також варто людям з діабетом. Адже природні цукри можуть підвищувати рівень глюкози в крові.

Через високий вміст клітковини алича може викликати синдром подразненого кишківника. Тож можливі здуття, гази, біль у животі та діарея.

З цієї ж причини аличу не рекомендують вживати малюкам до трьох років. Якщо у вас є сумніви щодо того, чи можна їсти аличу вам чи дітям, краще проконсультуватися з лікарем або дієтологом.

Бережіть своє здоров’я і насолоджуйтеся фруктами, які приносять користь!

Джерело: WebMD

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 12:50:07