Україна і світ

ЄС повернеться до нових санкцій проти РФ під час головування Польщі – Politico

Фото: Depositphotos

У січні цього року країни ЄС планують відновити дискусії щодо посилення економічних санкцій проти Росії. Якраз у той час головування у Євросоюзі перейде від Угорщини до Польщі.

Про це інформує Politico.

Санкції проти РФ: коли ЄС запровадить нові обмеження

Зазначається, що Угорщина, яка є найближчим союзником РФ у ЄС, протягом усього періоду свого головування блокувала обговорення запровадження нових обмежень проти Москви. 

Водночас Польща, як підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення РФ, вже заявляла про те, що планує  використати своє головування для посилення контролю над імпортом російського палива, яке залишається одним із найважливіших джерел доходів для Кремля. 

– Імпорт російських енергоносіїв зростає. Це поганий знак. Ми повинні розв’язати цю проблему, – заявив міністр клімату і навколишнього середовища Польщі Кшиштоф Болеста. 

ЄС вже запровадив обмеження на російську нафту і значно скоротив закупівлі трубопровідного газу. Але існують десятки відомих лазівок, якими користується Москва, а також зростаючий флот танкерів. Ці кораблі важко відстежити, і вони все ще продають російське викопне паливо по всьому світу.

Крім того, Польща також хоче використати своє головування, щоб домогтися більшої прозорості щодо того, скільки саме російського викопного палива потрапляє до ЄС – можливо, навіть під фальшивими приводами. 

Європейські дипломати висловили сподівання, що з приходом Польщі буде вирішено низку питань, які блокувалися Угорщиною. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

– Ми сподіваємося, що всі питання, які стали заручниками неконструктивного блокування з боку Угорщини, будуть вирішені з необхідною швидкістю, – сказав один із дипломатів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 11:58:28