Україна і світ

Зменшити вміст солі в хлібобулочних виробах: МОЗ звернулося до виробників

На спільній нараді МОЗ, Центру громадського здоров’я, Держпродспоживслужби та Всеукраїнської асоціації пекарів з представниками ВООЗ йшлося про поступове зменшення солі у хлібобулочних виробах, що суттєво зменшить ризики серцево-судинних та інших неінфекційних захворювань.

У чому сіль питання

Саме означені захворювання щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що за даними Національного дослідження STEPS, в 2019 році українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує, щоби добова норма не перевищувала 5 г.

Отже ми щоденно перевищуємо споживання солі у понад 2,5 рази.

За словами Ляшка, хліб є одним з основних продуктів, з якого українці отримують сіль.

За даними Держслужби статистики, кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г.  Це означає, що один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі. Хоча іноді зустрічаються й такі види хліба, де вміст солі дорівнює 0,56 г, або значно перевищує 1,7 г на 100 г.

– Зменшення кількості солі в хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження серцево-судинної захворюваності, – зазначив міністр.

Національні стратегії зниження серцево-судинної захворюваності

В Україні вже два роки діють певні обмеження, запроваджені в межах реформи шкільного харчування.

Для хліба, який їдять у їдальнях закладів освіти, вміст солі не має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту.

Проте важливо, щоби діти та й дорослі мали можливість вживати такий хліб і  вдома.

– Це піде на користь усім, і разом з іншими заходами зробить українців здоровішими, – сказав міністр охорони здоров’я.

Обов’язкове обмеження вмісту солі в хлібі та хлібобулочних виробах запроваджено в 19 країнах, у тому числі в Бельгії, Болгарії, Хорватії, Латвії, Чорногорії, Нідерландах, Португалії, Словаччині, Іспанії.

Ще в 21 країні такі обмеження діють на добровільній основі, шляхом співпраці бізнесу та уряду.

Що пропонує МОЗ

МОЗ пропонує українським виробникам хліба здійснити два першочергових заходи:

  1. Зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г.

Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку продукту (тут стане в нагоді приклад Фінляндії). До того ж у виробників буде час скорегувати технологічні процеси.

  1. Підвищувати смакові якості випічки в інший спосіб, приміром, додаючи ароматні трави та спеції або навіть ферментовані продукти.

Це допоможе компенсувати у хлібо-булочних виробах зменшення солі.

Реалізація цих двох заходів допоможе знизити загальне споживання солі, сприяти здоровому харчуванню та зниженню рівня неінфекційних захворювань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 14:44:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин