Україна і світ

що зміниться з 1 липня та чи буде підвищення виплати

У липні 2024 року перерахують пенсію деяким людям. Пенсія 2024: що зміниться, чи буде підвищення пенсій, як зміниться розмір у липні – читайте далі у матеріалі Фактів ICTV.

Пенсія 2024: що зміниться

У другому місяці літа 2024 року підвищаться пенсії для деяких людей. Серед них – українці, яким виповнилося 70, 75 і 80 років.

Підвищення пенсій торкнеться тих, хто досяг певного вікового критерію, йдеться у постанові Кабінету Міністрів №168 від 24 лютого 2023 року.

Зараз дивляться

Чи буде підвищення пенсій

Кожного місяця особи, які мають загальний розмір пенсійного забезпечення (включно з надбавками, підвищеннями, цільовою грошовою допомогою, компенсацією у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи) менше середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, повинні отримувати додатково:

  • 300 грн – якщо виповнилося 70 років;
  • 456 грн – якщо виповнилося 75 років;
  • 570 грн – якщо виповнилося 80 років.

Проте надбавка за віком не призначається, якщо наявна пенсійна виплата у сумі понад 10 340 грн.

Як зміниться розмір пенсій у липні – програма ООН

Всесвітня продовольча програма ООН продовжила додаткову грошову допомогу для пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, до кінця 2024 року.

Пенсіонери мають відповідати таким умовам:

  • отримують пенсію менше ніж 3 250 грн (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій);
  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій (за переліком, визначеним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309);
  • не отримували з 1 березня 2023 року додаткових виплат від міжнародних організацій або допомоги на проживання ВПО відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 20.03.2022 р. №332 Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

На сайті Пенсійного фонду України сказано, що виплата додаткової грошової допомоги може припинитися, якщо людина перестає відповідати хоча б одній із зазначених умов.

У рамках програми пенсіонери отримуватимуть виплати від ООН у сумі, що дорівнює різниці між 3250 грн та пенсією, яку вони отримують. Програма підтримки пенсіонерів діє в Україні з серпня 2023 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 21:16:12

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин