Львівський портал

Зеленський зустрівся із Блінкеном: про що говорили

У вівторок, 14 травня, державний секретар США Ентоні Блінкен прибув із візитом до Києва та зустрівся із президентом Володимиром Зеленським. Сторони говорили про постачання зброї, ЗРК Patriot для Харківщини, майбутню безпекову угоду та євроатлантичну інтеграцію України. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

На зустріч із українським президентом у складі американської делегації також прийшла спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

Володимир Зеленський заявив, що візит Ентоні Блінкена на чолі американської делегації є «важливим сигналом стійкої та потужної підтримки» України. Він подякував за це та за нещодавнє схвалення пакета допомоги, який є вкрай важливим для українських військових на фронті.

«Це було для нас довгоочікуваним і дуже важливим рішенням, а зараз необхідно цю допомогу доправити якомога швидше. Пріоритет для нас – протиповітряна оборона. Вже сьогодні нам потрібні дві системи «Петріот» для захисту Харкова та Харківщини, бо люди постійно страждають від обстрілів і російських ракет», – зазначив президент.

Глава держави поінформував державного секретаря США про ситуацію на передовій, зокрема на Харківському напрямку, та першочергові потреби Збройних Сил України. На зустрічі детально обговорили перспективи розширення участі США в коаліції винищувачів та програм тренування пілотів, а також нагальні потреби в далекобійних спроможностях і комплектуванні додаткових бригад.

Також сторони обговорили підготовку Глобального саміту миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, а також перспективи укладення безпекової угоди між Україною та США.

«Ми активно працюємо над фіналізацією підготовки угоди про безпекові гарантії, яка обов’язково має врахувати можливості США як найсильнішого партнера. Розраховуємо на підписання угоди невдовзі», – сказав Володимир Зеленський.

Окрему увагу на зустрічі приділили євроатлантичній інтеграції України. Зеленський заявив, що очікує на «конструктивну взаємодію» в підготовці липневого саміту НАТО у Вашингтоні.

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен прибув із неоголошеним візитом до Києва 14 травня на фоні російського наступу на північ Харківщини. Таким чином Штати хочуть продемонструвати свою подальшу військову підтримку, аби ЗСУ могли все більше перехоплювати ініціативу на полі бою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ОПУ

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-14 17:42:17