Україна і світ

ПЗРК «Містраль» від Естонії прибули в Україну: на що вони здатні 

«Продовжуймо підтримувати борців за свободу. Разом ми зможемо», – зазначили в оборонному відомстві Естонії.

Mistral – фанцузький переносний зенітно-ракетний комплекс, який має стандартну конфігурацію, характерну для інших зразків зброї цього класу. 

Зенітна керована ракета (ЗКР) поміщена в одноразовий транспортно-пусковий контейнер (ТПК), до якого перед здійсненням пострілу приєднується електронний пусковий пристрій. 

Пусковий блок містить апаратуру визначення «свій-чужий», а також тепловізійний приціл для стрільби в нічних умовах. Для зручного пуску комплекс розміщується на тринозі із сидінням стрільця-оператора.

Під час транспортування пакується у два контейнери (в одному — ТПК з ракетою, в другому — тринога з прицільним блоком) загальною масою близько 50 кг. 

Керована ракета складається з корпусу, інфрачервоної головки самонаведення (ГСН), електронної апаратури наведення та електричних серводвигунів для управління.

Для приведення ПЗРК Mistral в бойове положення вистачає близько однієї хвилини. При цьому час перезарядження комплексу становить 30 секунд, а час старту ракети після натискання на спуск становить 3–5 секунд. 

Після чого стартовий двигун виштовхує ракету з транспортно-пускового контейнера з початковою швидкістю 40 м/с. При цьому розкриваються площини стабілізатора та аеродинамічні керма, якими здійснюється управління ракетою в польоті. 

Маршовий двигун вмикається з відривом приблизно 15 м від пускової установки й розганяє ракету до максимальної швидкості 2,6 Маха (майже 2762 км/год). 

Ракеті вистачає лише 6 секунд, щоб досягти повітряної цілі в радіусі 4 кілометрів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше АрміяInform повідомляла про те, що на Харківщині зенітники морських піхотинців відмінусували з ПЗРК ворожий розвідувальний безпілотник Supercam. Крім того, нещодавно зведений розрахунок переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла» 31 бригади Національної гвардії України знищив ворожий Су-25.


Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-06 16:19:03