Україна і світ

Росія хоче залучити Білорусь до війни через провокації з БпЛА – ЦПД

Фото: Getty Images

Окупаційна армія РФ планує здійснити провокацію за допомогою ударних безпілотників Shahed, які час від часу заходять у повітряний простір Білорусі.

Про це заявив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко.

Провокація для залучення у війну Білорусі

За його словами, коли російські безпілотники у небо Білорусі, вони намагаються здійснити провокацію поблизу Мозирського нафтопереробного заводу, щоб пізніше звинуватити у цьому Україну. Таким чином Кремль хоче напряму залучити білоруського диктатора Олександра Лукашенка у війну.

– Російський дрон цього ранку вибухнув недалеко від Мозиря, у Калинковичах, — нагадав Коваленко.

Водночас подробиць можливої провокації керівник ЦПД не повідомив.

Випадок, про який згадує Коваленко, стався 3 жовтня. Тоді моніторингові канали повідомили, що у небо республіки Білорусь протягом доби залетіли безпілотники РФ типу Shahed.

БпЛА РФ в небі Білорусі

Втім це не вперше, коли російські ударні БпЛА входять у повітряний простір Білорусі. Іноді їх навіть збивають білоруські війська.

Так, наприклад, 8 серпня оглядачі спільноти Беларускі Гаюн писали про щонайменше 9 ударних дронів РФ, які залітали в Білорусь за липень. Більшість з них повертались в небо України, хоча один зник, а інший – вибухнув в небі.

Перед цим, 27 серпня цього року, у небо Білорусі залітали шість ударних БпЛА РФ, через що білоруська армія здійняла свою авіацію в небо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Коментуючи подібні прольоти дронів РФ Лукашенко казав, що хоч йому і відомо про ці випадки, але, на його думку, це пов’язано із недосвідченістю російських пілотів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 23:52:06