Україна і світ

Погіршення відносин з ЄС: Грузія опинилася під загрозою накладення санкцій

Фото: Getty Images

Відносини Грузії з Європейським Союзом (ЄС) можуть суттєво погіршитися, якщо країна відступить від демократичних принципів. Посол ЄС у Грузії Павел Герчинський заявив, що це може призвести до накладення санкцій.

Про це він повідомив під час пресконференції, що відбулася в рамках презентації Виборчого компасу Грузії 2024.

Євросоюз може ввести санкції проти Грузії

Герчинський зазначив, що, хоча ЄС та США мають схожі погляди та партнерські відносини, їхні позиції можуть не збігатися. Для запровадження санкцій з боку ЄС необхідна підтримка всіх 27 держав-членів.

– Наразі існує можливість запровадження санкцій у майбутньому, якщо щось піде не так з виборами. Тому санкції є одним із варіантів, які є на столі. Однак наразі жодних санкцій щодо представники Грузії, – сказав посол.

Проте, обмеження можуть запровадити в майбутньому, зокрема, якщо вибори 26 жовтня не пройдуть відповідно до демократичних стандартів.

Критика уряду Грузії

Захід посилив критику партії Грузинська мрія після ухвалення так званого закону про іноагентів. Більшість представників Америки, ЄС та інших держав вважають, що цей закон може загальмувати процес інтеграції Грузії до Євросоюзу.

20 вересня Герчинський висловив сподівання, що уряд, який переможе на парламентських виборах, продовжить реформи, необхідні для просування Грузії на її європейському шляху.

У разі погіршення політичної ситуації, ЄС може розглянути різні інструменти, включаючи скасування безвізового режиму.

Зазначається, що через ситуацію в країні зустрічі на високому рівні з грузинською владою зупинені. Посол додав, що в останні місяці не було жодних візитів європейських лідерів до Грузії, та навпаки.

Закон про іноагентів у Грузії

14 травня 2024 року парламент Грузії, попри вето президентки Саломе Зурабішвілі, остаточно ухвалив закон Про прозорість іноземного впливу, відомий як закон про іноагентів. Його підписав спікер грузинського парламенту Шалва Папуашвілі.

Цей закон, аналогічний російському, надає ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, статус “агентів іноземного впливу”.

Реєстрацію іноагентів виконуватиме прокуратура, а за порушення закону фізичним особам загрожує до п’яти років позбавлення волі, а юридичним – штрафи.

У зв’язку з цим біля парламенту Грузії відбувалися масові акції протесту. Вони супроводжувалися затриманнями демонстрантів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Закон не отримав підтримки міжнародних партнерів, і США “заморозили” $95 млн на фінансування уряду Грузії. Блінкен зазначив, що такі дії негативно вплинули на відносини між Тбілісі та Вашингтоном.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 19:37:29