Львівський портал

Вперше в Україні викривач корупції отримав винагороду

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило першу виплату викривачу у корупційній справі. Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Зокрема, викривач, який отримав винагороду, є чинним військовослужбовцем, який у 2020 – 2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони.

У 2021 році він звернувся із заявою до НАБУ про те, що йому запропонували хабар у розмірі 24 мільйонів гривень за дії в інтересах певного ТОВ. Йшлося про залучення фахівців для проведення позапланового внутрішнього аудиту виконання державного контракту.

Відтак, аудиторська група мала скласти позитивний звіт за результатами аудиту щодо повноти, якості та відповідності виконаних робіт умовам контракту. Це дозволило б компанії отримати повну оплату у понад 400 мільйонів гривень за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони (ч. 3 ст. 369 ККУ). 

За цим фактом НАБУ зареєструвало кримінальне провадження й у березні 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив у цій справі вирок: 4,5 роки позбавлення волі колишньому заступнику начальника одного з управлінь Міноборони.

Однак, суд відмовив у виплаті винагороди викривачу нібито через те, що він офіційно повідомив про виявлений злочин у межах реалізації своїх службових повноважень і тому не має права на винагороду. Та викривач оскаржив це рішення, а наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу та присудила виплату викривачу у розмірі 1,68 мільйона гривень.  

Зазначимо, що можливість винагороди викривачам корупції було запроваджено ще у 2019 році. Дотепер суди ухвалили два позитивних рішення про виплати, однак через відсутність врегульованих процедур виплати реальне виконання судових рішень тривалий час було неможливим. 

Загалом Україна не є першою країною щодо започаткування виплати винагороди викривачам. Практика виплати винагороди існує в США, Литві, Чорногорії, Південній Кореї та ін., однак у них різняться законодавчі вимоги щодо реалізації такого права та умови виплати винагороди.

Раніше Львівський портал повідомляв, що Вищий антикорупційний суд вперше в Україні призначив виплату винагороди викривачу в іншій корупційній справі. Зокрема, йдеться про більше 13 мільйонів гривень.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-04 20:32:39