Україна і світ

Зеленський у Нормандії на День Д: як відреагували західні ЗМІ

У четвер, 6 червня, у 80-ті роковини Дня висадки союзних військ на пляжі Нормандії (День Д), президент України вперше взяв участь у церемонії з нагоди вшанування пам’яті загиблих військових з різних країн Європи, які допомогли переломити хід Другої світової війни.

Одразу після прибуття українського лідера на поля заходу його зустріли бурхливими оплесками, після чого він мав змогу виступити в парламенті Франції та зустрітися із західними лідерами, зокрема прем’єром Канади, а також президентами США та Франції.

Про те, як відреагувала західна преса на візит президента України до Франції з нагоди Дня Д – читайте в матеріалі.

Зараз дивляться

Politico: Запити і скептицизм України в Парижі

Як пише Politico, грандіозні обіцянки президента США Джо Байдена “бути з Україною до кінця” під час його поїздки до Франції виявилися “недостатніми для Києва”. Відтак, Україна продовжуватиме домагатися від США та інших союзників, щоб вони зробили більше, аби переломити хід війни на користь України.

Зеленський хоч і подякував США за підтримку, але зазначив, що є ще що обговорити. Він сказав, що не хоче ділитися деякими новинами про війну, поки в залі перебувають представники преси, але планує обговорити їх із Байденом.

– Є деякі деталі на полі бою, які ви маєте почути від нас, – сказав він.

Особиста зустріч Зеленського і Байдена тривала 30 хвилин.

При цьому, як пише видання, Зеленський “уже здобув кілька перемог під час своєї поїздки” до Франції. Як приклад, це новий пакет допомоги від США на суму $225 млн. Зі свого боку президент Франції Еммануель Макрон також оголосив, що Париж допоможе навчити 4,5 тис. українських солдатів і пілотів, а також передасть Україні кілька винищувачів Mirage 2000.

– Проте деякі українські законодавці та люди, близькі до офісу Зеленського, не впевнені, що їхні союзники готові надати допомогу досить швидко, щоб виграти війну. І це навіть після таких закликів, як промова Байдена, виголошена в четвер на святкуванні Дня Д, у якій він наголосив, що якщо Росія візьме гору, “вся Європа опиниться під загрозою”, – пише Politico.

Як пише видання, деякі офіційні особи в Києві не вірять у цю риторику, а попередні кроки Байдена викликають скептицизм у деяких українських чиновників.

Як приклад, цього тижня Байден знову висловився проти вступу України до НАТО і вирішив не відвідувати майбутній мирний саміт у Швейцарії, відправивши замість себе віцепрезидента Камалу Гарріс. І хоча минулого тижня Байден дав Києву дозвіл бити по території Росії за допомогою американської зброї, багато хто в українській владі каже, що дозвіл занадто обмежений і обмежується територією навколо одного міста.

– Це рішення залишається половинчастим. Обмеження дальності ударів по Росії не здатне забезпечити нашу перемогу, – заявив нардеп Єгор Чернєв, заступник голови комітету з національної безпеки, оборони та розвідки українського парламенту.

Як пише Politico з посиланням на джерела в українському уряді, серед цілей президента Зеленського було “чотири ключові пункти”, які він хотів реалізувати під час зустрічей із лідерами країн-партнерів. Так, Зеленський планував натиснути на Байдена і Макрона, щоб ті заарештували російські фінансові активи на суму $300 млрд, що зберігаються в їхніх країнах, і спрямувати ці гроші на фінансування військової допомоги.

Крім того, з Байденом президент України планував зосередитися на забезпеченні більшої кількості ракет дальнього радіусу дії та на тому, щоб президент США зняв заборону на їхнє використання глибше на території Росії, а не тільки в прикордонних районах, прилеглих до півночі Харківської області.

– Як завжди, він проситиме більше систем ППО – не тільки для захисту наших міст, а й наших фронтів, – сказав один з українських чиновників.

Також офіційний Київ планує використати майбутній саміт НАТО, який пройде у Вашингтоні наступного місяця, щоб, зокрема, наполягти на придбанні систем ППО Patriot, сказала Politico Ольга Стефанишина, заступниця прем’єр-міністра України з питань ЄС та євроатлантичної інтеграції. Вона також очікує “конкретних рішень” щодо членства України в НАТО.

Видання зазначає, що під час особистої зустрічі із Зеленським Байден вибачився перед українським президентом за затримку з останнім пакетом фінансової допомоги, тому що, за його словами, “деякі консерватори затримували його”.

Фото: Getty Images

DW: Байден порівняв Путіна з Гітлером

Німецьке медіа DW зазначає, що Байден наголосив на підтримці України на меморіалі Дня висадки союзників у Нормандії та провів паралелі між боротьбою за свободу під час Другої світової війни та підтримкою України перед обличчям російської агресії.

– Ми не підемо, тому що якщо ми підемо, Україна буде поневолена, і на цьому все не закінчиться. Під загрозою опиняться сусіди України, під загрозою опиниться вся Європа, – сказав Байден.

Далі Байден заявив, що здаватися хуліганам “немислимо”.

– Якби ми так вчинили, це означало б, що ми забули про те, що сталося тут, на цих священних пляжах, – сказав він.

Крім того, президент США порівняв російського диктатора Володимира Путіна з нацистським фюрером Адольфом Гітлером.

– Коли війська союзників прибули на пляжі Нормандії в День Д, диктатор, який завоював континент, нарешті зустрів гідного суперника. Вони виступили проти гітлерівської агресії. Хто-небудь сумнівається, що вони хотіли б, щоб Америка сьогодні виступила проти агресії Путіна тут, у Європі? – заявив Байден.

France24: оплески Зеленському у Франції

Французьке видання France24 наголошує на тому, як реагували на Володимира Зеленського і що президент України говорив після прибуття до Франції.

Як вказує агентство, Зеленський був зустрінутий “бурхливими оплесками і радісними вигуками”, коли він прибув на церемонію, присвячену річниці Дня Д, на якій присутні світові лідери.

Після цього Зеленський приєднався до інших світових лідерів, глав держав і ветеранів на променаді вздовж Омаха-Біч для участі в церемонії, яка розпочнеться найближчим часом.

– Ця подія і цей день слугують нагадуванням про мужність і рішучість, проявлені в прагненні до свободи і демократії. Союзники захищали свободу Європи тоді, а українці роблять це зараз. Єдність перемогла тоді, і справжня єдність може перемогти сьогодні, – наводить слова Зеленського видання.

NYT: емоційна зустріч Зеленського з ветераном США

Зі свого боку видання New York Times відзначає те, як український лідер Володимир Зеленський зустрівся з американським ветераном Другої світової війни.

Йдеться про короткий відео фрагмент, де американський ветеран у синьому кашкеті, що сидить в інвалідному кріслі з блакитною ковдрою на колінах, був представлений президенту України Володимиру Зеленському Джастіном Трюдо, прем’єр-міністром Канади.

– Ви рятівник народу. У мене від вас сльози на очах, – сказав Зеленському ветеран, 99-річний Мелвін Гурвіц із Фредеріка, штат Меріленд, загорнувши українського лідера в обійми.

– Ні, ні, ні, ні, це ви врятували Європу, – відповів Зеленський.

– Ви наш герой, – продовжив ветеран Гурвіц, коли Зеленський спустився на коліна поруч із ним, щоб сфотографуватися.

– Ні, ви наш герой, – відповів президент України.

Як зазначає NYT, цей момент привернув увагу світової аудиторії, яка стежила за тим, як згадують пам’ять тих, хто 6 червня 1944 року зійшов на берегах Нормандії, що допомогло переломити хід Другої світової війни після п’яти років конфлікту. Сьогодні тим, хто ще живий, уже за 90 або за 100.

Внучата племінниця ветерана Гурвіц Робей сказала, що вперше дізналася про зустріч свого двоюрідного діда з президентом Зеленським від друга, який надіслав їй відео в четвер. За її словами, Гурвіц перебував у Нормандії за дорученням Фонду кращого захисту, некомерційної організації, яка організовує зустрічі ветеранів Другої світової війни на полях битв.

За даними фонду, Гурвіц був приписаний до Восьмих військово-повітряних сил США і служив стрільцем-радистом на B-17, масивному бомбардувальнику, відомому як “Літаюча фортеця”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 00:38:25

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин