Україна і світ

Як правильно поливати полуницю: правила та поради

Вода – джерело життя та росту всього живого на землі, тож її роль важко переоцінити. У ягодах полуниці міститься до 90% живильної рідини, а в листі – до 72%, тож полив є однією з головних складових догляду за цією городньою культурою. Як це робити правильно та як часто – у матеріалі Фактів ICTV розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Як часто поливати полуницю та яку воду використовувати?

Для того, шоб отримати гарний врожай полуниці потрібно регулярно її поливати. Частота ж залежить від декількох факторів, зокрема, від кліматичних умов, типу ґрунту та стадії росту рослини.

– Полуниця потребує регулярного поливу, а його система залежить не тільки від пори року, але й від погодних умов та типу ґрунту, в якому вона росте, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Якщо казати про мінімум, який регулярно потрібен полуниці, то це 10-літрове відро води на 1 квадратний метр площі. Такий об’єм дозволить запобігти пересиханню ґрунту, забезпечить корені полуниці достатньою кількістю вологи.

Зараз дивляться

  • Погодний фактор

Як поливати полуницю влітку або навесні? Все залежить від температури повітря. Якщо місяці у цей сезон видалися досить спекотними, а опадів замало, то мінімальний полив варто збільшити.

– Так, у спекотну, суху погоду полуницю потрібно поливати значно частіше, ніж у прохолодну та дощову, – говорить Олексій Колесник.

Піщані, легкі ґрунти, майже не затримують вологу, тож потребують води частіше, ніж важкі чорноземи чи глиниста земля. Щоб покращити доступ кисню до коренів, після кожного поливу ґрунт бажано спушити, бур’яни виполоти.

– Піщані, легкі ґрунти, які швидко втрачають вологу, потребують частішого поливу, ніж важкі чорноземи чи глинисті, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Стадія росту полуниці

Від того, на якій стадії росту перебуває полуниця, залежить і кількість та частота поливу.

  • Після висадки

У цей період дуже важливе укорінення полуниці. Тож під кожен кущ протягом 14 днів із моменту посадки необхідно вливати по пів літра води. Маніпуляцію потрібно проводити кілька разів на день.

Після цього варто зволожувати ґрунт із розрахунку 10-12 л води на кв. м. За два тижні, залежно від погодних умов, поступово скоротіть кількість поливу до 1-2 разів на тиждень.

Фото: Pixаbay

До старту цвітіння можна застосовувати розприскувачі. Як бонус, окрім зволоження, зможете очистити листки від пилу та бруду. А це, водночас, покращить розвиток городньої культури.

Однак така система зрошення на більш пізній стадії зростання може змивати пилок із тичинок. Тож краще у цей час полив полуниці здійснювати вливанням води під кущ.

  • Як поливати полуницю під час цвітіння

У період цвітіння полуниці вона особливо потребує зволоження і, якщо його буде недостатньо, то про гарний врожай ягідок можна забути. Так, у середньому на кожен квадратний метр необхідно 20-25 л води.

Здійснювати зволоження грядок варто не рідше, ніж один раз на тиждень. Така ж сама схема поливу полуниці застосовується й під час збирання ягід.

  • Як поливати полуницю влітку та навесні

Потреба у воді зі збільшенням температури повітря та ґрунту зростає. Тож у червні, коли полуниця якраз дозріває, на метр квадратний варто виливати не менше 25 л води.

Необхідно збільшити частоту поливу, як мінімум до 2-3 рази на тиждень, а за потреби зволожувати полуницю можна через день.

Перед тим як виконувати полив полуниці навесні, варто позбутися верхньої мульчі, сміття, гілок та листя, які утворилися за зиму. Потім важливо перевірити вологість ґрунту. Якщо снігу взимку було мало, то полив обов’язковий, в іншому разі зайва волога тільки зашкодить грядкам.

Яку воду для поливу полуниці використовувати

Найкращим рішенням під час поливу полуниці буде дощова або відстояна вода. Температура має бути кімнатною, тобто не холодною та не гарячою.

– Для поливу полуниці бажано використовувати дощову або відстояну воду температури навколишнього середовища, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Холодна вода може призвести до стресу для рослини та негативно вплинути на її зростання та розвиток. Тепла вода сприяє росту городньої культури, натомість від холодної води можуть з’явитися гнильні інфекції, а коріння послабшати.

Чи варто щось додавати у воду для поливу полуниці

Все залежить від наповненості ґрунту. Якщо він багатий на поживні речовини, то додавання у воду для поливу полуниці підживлення є зайвою справою.

– Якщо ваш ґрунт родючий та багатий на поживні речовини, то додавання чогось у воду для поливу може бути не потрібним, – говорить Олексій Колесник.

В іншому разі з поливом можна вносити калійні, фосфорні, комплексні водорозчинні добрива. Також туди можна додавати засоби захисту рослин від ґрунтових шкідників.

Як правильно поливати полуницю

Важлива не лише якість води та частота поливу полуниці, а й певна схема. Так, багатьох господарів цікавить питання, чи можна поливати полуницю зверху. За словами експерта, це можна робити у певні години дня.

– Під час вечірнього чи ранкового поливу відстояною не холодною водою можна поливати листя зверху. У інших випадках це викликатиме стрес у рослини, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Під час плодоношення полуниці, поливаючи кущики, важливо стежити, щоб вода не потрапляла на ягоди, оскільки це може призвести до їх гниття. У цей період найкраще проводити крапельний полив. Він є ефективним способом зволоження полуниці, адже дозволяє подавати воду безпосередньо до кореневої зони рослини. Як бонус – зекономите воду та отримаєте рівномірне зволоження ґрунту.

До того ж, під час палючого сонця та опадів радять застосовувати плівку для захисту полуниці. Вона допомагає утримати оптимальний рівень вологості та захищає рослини від шкідливих впливів навколишнього середовища.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чи можна поливати виноград під час цвітіння.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-08 12:25:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин