Україна і світ

Як отримати сертифікат на підтвердження рівня володіння державною мовою та для чого він потрібен

Фото: Pixabay

27 червня 2024 року набрав чинності закон 3760-IX. Відповідно до цього закону англійська мова належить до мов міжнародного спілкування в Україні. Держава сприяє вивченню англійської мови громадянами України.

Але як і раніше єдиною державною мовою в Україні є українська. Вона є обов’язковою для органів державної влади та публічних сфер на всій території держави.

Після складання іспиту видається державний сертифікат про рівень володіння українською мовою.

Зараз дивляться

Навіщо потрібен сертифікат з української мови

Державний сертифікат про рівень володіння українською мовою є офіційним документом. Особи, які мають намір набути громадянство України, або ті посадовці, хто має намір податися на державну посаду, від 16 липня 2021 року повинні засвідчувати свій рівень володіння державною мовою.

Закон України Про забезпечення функціонування української мови як державної (згідно зі ст.9 ) передбачає список осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. До цього переліку належать:

  • президент та прем’єр-міністр України;
  • члени Кабінету міністрів;
  • депутати Верховної Ради;
  • депутати місцевих рад;
  • посадові особи органів місцевого самоврядування;
  • керівники інших центральних органів виконавчої влади та їхні заступники.

Підпадають під дію закону усі державні службовці, службовці Національного банку, посадові особи Нацполіції, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, адвокати, нотаріуси, судді та прокурори, керівники закладів освіти всіх форм власності й працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Як отримати сертифікат з української мови

Складати іспит з української мови можна на будь-якій локації, незалежно від місця проживання. З переліком іспитових локацій можна ознайомитись на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови. Для складання іспиту необхідно:

Зверніть увагу! Під час реєстрації в календарі активними є тільки ті дати, на які в обраному центрі є вільні місця. Ви побачите повідомлення, якщо вільних місць у центрі вже немає й потрібно зареєструватися пізніше. Додавання вільних місць у системі відбувається постійно.

  • прийти в певний час до обраної локації з документом, що засвідчує особу, та пристроєм КЕП (кваліфікований електронний підпис);
  • скласти іспит.

Іспит можна скласти тільки в установах м. Києва на спеціально визначених іспитових майданчиках. Скласти іспит онлайн неможливо!

Комплексний іспит для набуття громадянства містить чотири частини:

  • Слухання
  • Читання
  • Письмо
  • Говоріння

Для отримання сертифіката потрібно набрати понад 70%.

Іспит для виконання службових обов’язків триває 60 хвилин і складається з:

  • 30 тестових завдань письмової частини – 30 хвилин;
  • 1 завдання відкритого типу письмової частини (написання тексту) – 20 хвилин;
  • 1 завдання відкритого типу усної частини (монолог) – 10 хвилин.

Для проведення іспиту Національна комісія зі стандартів державної мови своїм рішенням призначає уповноважені установи – заклади вищої освіти.

Скласти іспит онлайн неможливо. Іспит проводиться тільки в уповноважених установах.

Скільки коштує та коли буде готовий

Результати іспиту на знання державної мови оприлюднюються не пізніше 15 календарних днів від дати його складання. Комісія ухвалює рішення про встановлення результатів іспиту на рівень володіння державною мовою, визначення рівня володіння державною мовою та видачу (відмову у видачі) державних сертифікатів, яке публікує на офіційному вебсайті Комісії.

Для громадян України іспит на визначення рівня володіння державною мовою й отримання сертифіката — безплатні.

Для іноземців та осіб без громадянства оплата за іспит становить три розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що був встановлений на 1 січня календарного року. З 1 січня 2024 року ця сума становить 9 084 грн.

Який строк дії державного сертифіката

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Державний сертифікат про рівень володіння державною мовою не має терміну придатності й видається, як і документи про освіту, на необмежений термін.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 18:24:40