Україна і світ

Як часто можна поливати перець влітку і коли це робити

Полив – дуже важливий етап догляду, без нього рослина почне хворіти, а потім і зовсім загине. Важливо уникати будь-яких перегинів у цьому питанні – надлишку або дефіциту вологи. Як часто поливати перець влітку і коли це краще робити, а також про техніку проведення маніпуляції розповів у матеріалі Фактам ICTV наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Болгарський перець: як часто поливати

Це залежить від багатьох факторів – стадії розвитку рослини й температури повітря на дворі.

– Частота поливу залежить від стадії розвитку рослини та погодних умов. У період цвітіння і плодоношення, у суху та спекотну погоду, як зараз, можна поливати до трьох разів на добу, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

З огляду на особливості кореневої системи цієї культури, варто пам’ятати про неприпустимість перезволоження землі.

Зараз дивляться

  • Погодні умови

У спеку перець важливо поливати часто, але невеликими порціями. Якщо ж на вулиці стоїть прохолодна погода, то городню культуру зволожують рідше, приблизно один-два рази на тиждень. Однак у цьому разі полив, навпаки, потрібно проводити рясно.

– У спеку найкраще поливати перець часто, та невеликими порціями. У хмарну, прохолодну погоду можна значно скоротити частоту поливу до одного-двох разів на тиждень, але робити це рясно, – говорить Олексій Колесник.

  • Стадія розвитку

Якість і режим поливу важливі на всіх стадіях розвитку рослини, але на ранніх етапах це має особливе значення. Тож деяких садівників турбує питання: Як часто краще поливати перець до цвітіння? У цей період болгарському перцю не потрібно багато вологи, рослині буде достатньо одного-двох разів на тиждень. Зокрема зволожувати ґрунт радимо відстояною або дощовою водою.

До вкорінення розсади необхідно проводити “тонкий” полив – маленькими порціями в міру висихання ґрунту. Дорослі городні культури до цвітіння за температури не вище 25°С варто поливати один раз на тиждень, а після появи плодів – не менше двох-трьох разів.

Необхідно також пам’ятати, що рослинам обов’язково потрібне неглибоке розпушування землі для збереження вологи і доступу повітря до коріння. Загалом це посприяє покращенню процесу водопостачання та засвоєнню поживних речовин.

Наслідки недотримання режиму поливу перцю

Перець належить до вибагливих до вологи культур. Його коренева система є горизонтально розгалуженою, а за низької вологості ґрунту ріст рослини сповільнюється.

Недостатня кількість вологи призводить до в’янення листя й опадання цвіту, що знижує врожайність городньої культури. Тож якщо й надалі рослина відчуватиме дефіцит води, постраждає якість та кількість врожаю, плоди будуть дрібні та деформовані, визрівання затягнеться і може утворитися верхова гниль.

Фото: Unsplash

Однак і надлишок води згубний для рослини та може привести до загнивання кореневої системи й загибелі рослини. Тож важливо дотримуватися режиму поливу і знати, як часто поливати перець улітку.

У який час доби краще поливати перець влітку

Є три основні правила поливу перцю у будь-який період розвитку рослини. По-перше, рекомендовано подавати воду лише під корінь. Радимо поливати перець безпосередньо біля кореневої зони, уникаючи потрапляння води на листя та стебла.

Полив перцю має бути досить глибоким, щоб волога досягала кореневу систему рослини.

По-друге, здійснювати полив варто у вечірні та ранкові години. У цей час вже немає яскравого сонця, через яке городня культура може зазнати опіків.

Якщо орієнтуватися на погоду, то тут працює таке правило: прохолодна погода – поливаємо вранці, спекотна погода – ввечері.

– Найкраще поливати перець у прохолодну пору доби, рано-вранці, пізно ввечері, або, якщо ви маєте автоматичний полив, то вночі, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Ну і третє правило – під час плодоношення болгарського перцю норму води потрібно збільшувати.

Як правильно поливати перець влітку

Необхідно не лише знати, як часто поливати перець влітку чи у які години це найкраще робити, а й дотримуватися техніки проведення маніпуляції.

Так, досить важливим моментом є кількість води на метр квадратний. Наприклад, для дорослих перців оптимальний об’єм до 12 л на метр квадратний або один-два літри на рослину за один полив.

Перець, як і помідори, теплолюбна культура. Холодна вода може спровокувати неприємні наслідки. Тож її температура має бути на рівні 23-26°С.

В іншому разі рослина за регулярного поливу холодною водою скидає квітки.

Як часто можна поливати перець: головні помилки

Перша помилка, яку роблять недосвідчені садівники, це полив холодною водою, а також неправильний час доби.

– Не поливайте перець холодною водою, це може призвести до стресу рослин. Також не робіть це вдень під палючими сонячними променями та не заливайте рослини, ґрунт повинен бути вологим, але не мокрим, – додає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Як доглядати за перцем, щоби був гарний врожай

Важливо висаджувати перець на сонячних ділянках, захищених від сильного вітру.

Крім того, не забувайте про підживлення городньої культури – робіть це мінеральними добривами кілька разів за сезон.

– Підживіть городню культуру декілька разів за сезон комплексним мінеральним добривом, – радить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Також перець потребує пасинкування, видалення бічних пагонів, це сприяє кращому розвитку основного стебла та плодів.

– А високорослі сорти перцю бажано прищипувати над 6-7 листом, щоб обмежити їхній ріст і стимулювати розгалуження, – говорить експерт.

Отже, частота зволоження ґрунту залежить передусім від наявності опадів і температури навколишнього середовища, а також від стадії розвитку городньої культури.

До речі, раніше Факти ICTV писали, як правильно поливати виноград влітку та як часто це робити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-14 09:45:05