Україна і світ

Ошукали військових ЗСУ на понад 46 млн грн: в Україні та Молдові викрили групу шахраїв

Фото: Нацполіція

Українські правоохоронці спільно з молдавськими колегами викрила злочинне угруповання, учасники якого ошукали українських військовослужбовців, членів їхніх сімей та волонтерів під приводом продажу уявних автомобілів та дронів для ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України та Нацполіція.

У Молодові та Україні викрили групу шахраїв, які ошукали військових та волонтерів

За даними слідства, організували схему заволодіння коштами мешканці Одеської області – члени двох сімей, які після початку повномасштабного вторгнення переїхали до Молдови. 

Зараз дивляться

До скоєння злочинів причетні особи віком від 17 до 46 років.   

Злочинці діяли на території Молдови та України протягом 2023-2024 років. 

Для розміщення оголошень про продаж автомобілів та безпілотників із-за кордону для потреб ЗСУ, зловмисники використовували номери телефонів українських операторів. 

Фейкові оголошення фігуранти публікували на онлайн платформах OLX, Bon.Ua, Avto-Ria. 

У цих оголошеннях покупцям пропонувалося відразу внести передоплату на банківський рахунок. Проте після отримання коштів продавці на зв’язок не виходили.

Фігуранти знімали кошти у банкоматах Республіки Молдови або використовували їх при онлайн-розрахунках. Отримані гроші шахраї інвестували в дорогі автомобілі та золоті вироби. 

Скількох шахраїв вдалося встановити та яке покарання загрожує їм

На сьогодні встановлено 67 епізодів шахрайства. Орієнтовна сума збитків – 46 млн грн. Остаточна кількість людей, яких ошукало злочинне угруповання, ще встановлюється.

Наразі встановлено щонайменше 27 учасників злочинної групи. Проте більшість з них перебувають в Молдові. Триває робота над їх затриманням.

На території Молдови правоохоронці провели 23 обшуки, вилучили близько 61 тис. доларів, 20 елітних автомобілів, 5 кг золота, телефони, банківські картки та чорнові записи.

Натомість в Україні провели 13 обшуків, під час яких було вилучено три автомобілі, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи.

Станом на зараз 8 з 9 підозрюваних в Молдові обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування триває. 

Восьмеро зловмисників затримано в межах міжнародної спецоперації на території Республіки Молдова. Фігурантам та їхньому спільнику оголошено підозри за ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдови. Рішенням суду затриманих взято під варту.

Українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. 


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-14 11:29:08