Суспільне мовлення

Вмістять 700 людей: у Львові зводять перший із восьми соціальних будинків для поранених переселенців

У Львові розпочали будівництво соціального житла для поранених українців. Комплекс із восьми будинків зможе вмістити 700 людей. Наразі зводять перший будинок.

Деталі дізнавалися кореспонденти Суспільного.

У соціальних будинках пацієнти центру “Незламні” зможуть проживати разом зі своїми сім’ями. Сам комплекс зводять на вулиці Миколайчука, біля реабілітаційного центру. На будівництво соціального житла для поранених Європейська комісія виділила 19,5 мільйонів євро грантових коштів.

Директор комунального пдприємства “Львівське міжміське бюро технічної інвентаризації” Юрій Теліпський розповідає, що люди зможуть проживати там до одного року. Поруч із будинками зведуть протезну майстерню, а самі приміщення будуть безбар’єрними. Окрім цього, кожна квартира буде обладнана кнопкою виклику лікаря.

Паспорт першого із восьми соціальних будинків на вулиці Миколайчука, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

“Коридори будуть розширені. Наприклад, два візочники зможуть роз’їхатися в коридорі, тобто це інший підхід до будівництва, ніж загалом є зараз в Україні. Ці будинки, які будуть збудовані, вони можуть бути автономними в плані енергоживлення. Тут буде декілька варіантів енергоживлення і енергоефективність цих будинків значно більша й краща за типові будинки”, — каже Юрій Теліпський.

Керівниця проєкту “Незламні” Ірина Заславець розповідає, що пацієнти центру — люди з різних регіонів України, зокрема тих, де тривають бойові дії:

“Це люди, які втратили своє майно, свої будинки і люди, які мають важкі травми. Вони перебувають у нас в лікарні місяцями, в цей час їхні рідні мають десь жити. Ми розуміємо, що зазвичай грошей у цих людей немає, а житло у Львові абсолютно недешеве”.

будівництво

Земляні роботи на будівництві соціального житла, 14 грудня 2023. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

Директор будівельної компанії Назар Яремчук розказав, що зараз тривають земляні роботи.

“Ми дуже хочемо вже цього місяця почати бетонування. Це вже буде влаштування основи, фундаменту під майбутній каркас будівлі. Ми ставимо дизель-генератори, ми ставимо сонячні батареї, відповідно, це дозволить повністю забезпечити будівлю безперебійним електроживленням. Є енергозберігаючі технології, які тут також мають бути влаштовані, теплові насоси”, — говорить Назар Яремчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Юрія Теліпського, перший будинок планують закінчити до травня 2024 року.


Джерело: Суспільне мовлення України