Україна і світ

Виробництво електроенергії в Україні 2024

Росія продовжує завдавати ударів по енергетичних об’єктах України. У результаті енергосистема нашої країни зазнала великих пошкоджень та руйнувань.

Внаслідок атак, які відбулися за останні 2 роки, виробництво електроенергії в Україні у 2024 році зменшилося приблизно на половину, оскільки частина станцій пошкоджена або зовсім зруйнована. Зокрема, виведено з ладу дві гідроелектростанції, знищено 80% генерації ДТЕК, а також всю генерацію Центренерго. Великі руйнування вимагають стратегічних змін у структурі енергосистеми.

Розказуємо, як відбувається виробництво та постачання електроенергії в Україні та які наслідки будуть через її руйнування.

Зараз дивляться

Що відомо про виробництво електроенергії в Україні

Енергосистема в Україні має розгалужену структуру. До генерувальних потужностей відносяться атомні (АЕС) та гідроелектростанції (ГЕС), а також теплові електростанції (ТЕС) та теплоелектроцентралі (ТЕЦ). Здебільшого, вони перебувають у державній власності. Основним органом управління є компанія Укренерго, яка забезпечує доставлення енергії розподільчим компаніям.

У 2021 році Україна наростила виробництво електроенергії на 5,2% (до 158,4 млрд кВт на год). Більш ніж половина електроенергії (до війни і зараз) виробляє атомна генерація – 54,4%.

На частку теплових електростанцій до повномасштабного вторгнення приходилося 23,5% від загального обсягу виробництва електроенергії. Виробництво електроенергії в Україні відбувалося на 15 ТЕС (дві перебувають на окупованій території).

Станом на зараз, у результаті постійних ударів по енергосистемі України зі сторони Росії, пошкоджено або зруйновано всі українські ТЕС. За даними Укренерго, зараз їхня частка у виробництві електроенергії сягає лише 5%.

Теплоелектроцентралі у 2021 році виробили 6,4% електроенергії. Але, за останніми даними, внаслідок російських атак було знищено 80% ТЕЦ.

Загалом теплові станції та централі до початку військових дій давали близько 34 ГВт енергії на рік. Потужності станцій в 4 рази перевищували потужності централей, це 27,7 ГВт проти 6,5 ГВт.

Де виробляють електроенергію в Україні

Генерація електроенергії відбувається на атомних електростанціях (АЕС), ГЕС (гідроелектростанціях), ГАЕС (гідроакумулювальна електростанція), ТЕС, ТЕЦ, а також за допомогою альтернативних джерел.

Після генерації електроенергія потрапляє в єдину мережу, по якій вона доходить до споживача. Локальні мережі з’єднані між собою через підстанції.

До повномасштабного вторгнення Росії на територію України генерація електроенергії відбувалася:

  • на атомних станціях, АЕС – понад 50%;
  • на гідроелектростанціях, ГЕС – до 7%;
  • на гідроакумулювальних електростанціях, ГАЕС.

До військових дій об’єкти теплової генерації ТЕС та ТЕЦ забезпечували близько третини електроенергії. Основна ж частина електроенергії вироблялася трьома АЕС.

Найбільшими постачальниками електричної енергії є:

  • Добротвірська, Курахівська, Бурштинська, Ладижинська, Криворізька, Придніпровська, Запорізька (Енергодар), Луганська (Щастя) та Зуївська ТЕС (останні три ТЕС перебувають в окупації) – належать ДТЕК;
  • Зміївська, Трипільська, Вуглегірська (в окупації) ТЕС – належать Центренерго;
  • Кременчуцька, Канівська, Київська ГЕС та Київська ГАЕС, Дністровська ГЕС та ГАЕС, Дніпровська ГЕС-1 та ГЕС-2, Каховська ГЕС (останні три були зруйновані) – належать Укргідроенерго;
  • Хмельницька, Південноукраїнська, Рівненська, та Запорізька АЕС (остання перебуває в окупації).

Наразі виробництво та постачання електроенергії в Україні дуже складне. Тривають ремонтні та відновлювальні роботи, через це було запроваджено графіки відключення світла.

Проте, Енергоатом все ж таки планує збільшити обсяги виробництва електроенергії у 2024 році. Починаючи з 2023 року, компанія активно збільшує виробництво електроенергії на атомних електростанціях (АЕС) на підконтрольних територіях України. До кінця року заплановано згенерувати на 1,2 млрд кВт·год більше, ніж минулого року, – вказано у повідомленні компанії Енергоатом.

У цілому, у січні 2024 року збереглася тенденція до збільшення виробітку електроенергії атомною та гідрогенерацією. Водночас на ТЕС виробили на 8,7 % менше від прогнозу, на ТЕЦ – на 6,1% менше.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-04 18:38:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин