Суспільне мовлення

Видалили пухлину розміром з м’яч: у Львові медики врятували чоловіка від ампутації ноги

У Львові прооперували 49-річного чоловіка, який майже 30 років жив з новоутвором у стегні. За словами медиків, ліпома була розміром з м’яч для регбі. Пухлина здавлювала нерви і судини й погіршувала кровотік, а це загрожувало ампутацією.

Про те як почувається чоловік зараз, повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Львів’янину Євгенію Плеханову — 49 років. Коли чоловікові було 20, у нього виявили ліпому — доброякісне утворення, яке розвивається з клітин жирової тканини. Пухлина обросла тканини верхньої внутрішньої третини стегна — м’язи, нерви й судини. Тоді медики видалили лише частину ліпоми через те, що операція мала ризики.

Останні 15 років Євгеній жив в Італії та працював водієм. Попри те, що він бачив, що пухлина росла, через малоактивний спосіб життя вона його не турбувала, тому чоловік не звертався до медиків. Коли почалася повномасштабна війна, львів’янин повернувся в Україну. Почав активно волонтерити, зокрема доправляв допомогу у пункти гуманітарної підтримки та у шпиталі. Через регулярні навантаження біль у верхній частині стегна посилився та віддавав у пах, а нога почала затерпати. Євгеній звернувся до львівських фахівців.

Медики провели чоловікові МРТ і з’ясували, що з моменту операції пухлина збільшилась майже втричі — до 24х13 см. Вона проросла у верхній третині стегна поміж м’язами, судинами, нервами та сухожиллями у ділянці від паху і до низу. Новоутвір здавлював судинно-нервовий пучок та погіршував кровотік в артеріях ноги.

“Щоб не допустити часткової чи навіть повної зупинки кровоплину в кінцівці, а це загрожувало би ампутацією, ми виконали складне втручання, яке вимагає високої точності і відпрацьованих навичок: відділили частини пухлини від нервів і артерій, а потім видалили її повністю без ускладнень для пацієнта”, — пояснює судинний хірург Олександр Голуб.

Операція з видалення пухлини. Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наступного дня після операції Євгеній почав ходити — без дискомфорту і болю. Чоловік повернувся до своїх буденних справ та продовжує волонтерити.


Джерело: Суспільне мовлення України