Україна і світ

Виїзд чоловіків за кордон: зміни з 1 серпня

Фото: Факти ICTV

У серпні, так само, як і після 17 липня, обов’язковою умовою для виїзду чоловіків за кордон (якщо вони є громадянами України у віці від 18 до 60 років та мають підстави для перетину) є наявність військово-облікового документа.

Це передбачено завершенням двомісячного терміну для оновлення даних відповідно до закону про мобілізацію, що набув чинності 18 травня.

Виїзд чоловіків за кордон: що потрібно знати

Тепер виїзд чоловіків за кордон можливий лише за наявності військового квитка.

Зараз дивляться

Військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу (паспортом), військовозобов’язані мають надати на вимогу прикордонника у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та в пунктах пропуску через державний кордон України.

Підстава для відмови у виїзді за кордон

Підставою для відмови у виїзді за кордон є:

  • відсутність військово-облікового документа;
  • відомості в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів про подання особи в розшук до Національної поліції.

У разі виявлення таких відомостей у реєстрі на місце викликають поліцейського для адміністративного затримання особи та доставлення її до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Вимоги до військового квитка для виїзду за кордон

Військовий квиток може бути як у паперовій, так і в електронній формі.

У військово-облікових документах чоловіків, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я повинна бути інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 №560.

Водночас, наголошують у Держприкордонслужбі, перелік категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд за кордон, наразі не змінювався.

Нагадаємо, що наявність військово-облікового документа під час виїзду всіх чоловіків за кордон стала обов’язковою з 17 липня.

Саме тоді завершився двомісячний термін для оновлення даних.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 884-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Джерело: Держприкордонслужба

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 14:20:05