Україна і світ

Верховна Рада планує перейменувати 83 населених пункти в Україні

У Верховній Раді України зареєстрували проєкт закону “Про перейменування окремих населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови”. 

Про це йдеться у проєкті постанови 11363. 

Перейменування 83 населених пунктів України: що відомо

Комітет розглянув 83 пропозиції органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій населених пунктів та рекомендації Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів. 

Зараз дивляться

Пропонується перейменувати одне місто, 10 селищ та 72 села. 

Відтак перейменують населені пункти Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей, назви яких не відповідають стандартам державної мови, у зв’язку з необхідністю приведення їх назв у відповідність із вимогами закону. 

Наприклад у Донецькій області пропонується перейменувати село Побєда Покровського району на село Перемога. 

Зокрема, у Київській області планують перейменувати село Каменка Вишгородського району на село Кам’янка. У Миколаївській області – село Синюхин Брід Первомайського району на село Синюшин Брід. 

У пояснювальній записці до проєкту постанови ВРУ зазначається, що перейменування географічних об’єктів, пов’язане з необхідністю приведення назв у відповідність із вимогами Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії” та зі стандартами державної мови. 

Нагадаємо, що раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав перейменувати російськомовні назви дитсадків. На його думку, назви дошкільних навчальних закладів мають відповідати нормам українського правопису та стандартам державної мови.


Джерело: Верховна Рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-24 14:14:50

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин