Україна і світ

У МОЗ роз’яснили, як і де отримати безоплатну послугу з лікування безпліддя

Безоплатну медпослугу “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій” надають 15 медзакладів у семи областях країни, які уклали договори з Національною службою здоровʼя України (НСЗУ), зокрема, у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій.

Демографічна ситуація в Україні вимагає системних рішень

В Україні з труднощами зачаття дитини стикаються 12–15% пар, які мріють стати батьками. Лікування безпліддя у жінок та чоловіків потребує використання допоміжних репродуктивних технологій, що для багатьох українських сімей є недоступним через дороговартісність цієї медичної процедури.

– Але цьогоріч послуга з лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій включена до програми медичних гарантій, – нагадав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Це значить відкриваються нові можливості для сімей, які зіткнулися з труднощами в реалізації бажання мати дитину.

Ляшко підкреслив, що забезпечення демографічної стійкості — непростий виклик для країн у всьому світі. В Україні ситуація значно ускладнюється повномасштабною війною.

– Однак, попри все, держава продовжує впроваджувати системні рішення задля покращення демографічної ситуації, – наголосив міністр.

Як отримати безоплатну послугу з лікування безпліддя

Щоб отримати послугу, жінка віком від 19 до 40 років має звернутися до акушера-гінеколога в спеціалізований заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”. Направлення для цього не потрібне.

Лікар проведе обстеження, визначить показання до проведення ЕКО, а за необхідності скерує на консультацію до інших спеціалістів (терапевт, кардіолог, невропатолог, ендокринолог тощо).

Після дообстеження акушер-гінеколог направляє пацієнтку на мультидисциплінарний консиліум у спеціалізованому багатопрофільному закладі, у перинатальному центрі або у закладі, який надає послугу ДРТ.

Саме консиліум лікарів приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань.

Що включає безоплатний пакет лікування

Програма включає одну спробу стимуляції та два перенесення ембріона в разі наявності достатньої кількості ембріонів.

Якщо процедура виявилася успішною і дитина народилася під час першого циклу ДРТ, пацієнтка більше не може ще раз взяти участь в програмі.

У випадку, якщо перший цикл не вдався, жінці дозволяється повторна спроба протягом року.

Наскільки успішні результати безоплатного лікування безпліддя

З початку 2024 року 255 пацієнток уже скористалися безоплатною медичною послугою “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій” у межах Програми медичних гарантій (ПМГ).

За даними НСЗУ, 71 пацієнтка внесена в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) з діагнозом “вагітність” після того, як пройшла лікування за допомогою ДРТ.

Один повний цикл лікування безпліддя коштує 60 324 грн. На цей напрям у бюджеті країни на 2024 рік закладено понад 1,87 млрд гривень.

Список медзакладів, які уклали договори з НСЗУ за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій», можна знайти на сайті НСЗУ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-28 10:50:19

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин