Україна і світ

Учені помітили, що Y-хромосома еволюціонує швидше за X-хромосому – що це означає

Учені виявили, що Y-хромосома еволюціонує значно швидше порівняно з X-хромосомою. Це може свідчити про її шлях до вимирання.

Усі люди мають 23 пари хромосом, одна з яких містить статеві хромосоми. У жінок це дві X-хромосоми (XX), а у чоловіків – одна X і одна Y хромосома (XY).

Еволюція хромосом: дослідження

Дослідники проаналізували геноми для X і Y хромосом шести мавп, п’ять видів з них – людиноподібні. Також вони додали дані про людей, аби порівняти показники сімох приматів.

Зараз дивляться

З’ясувалося, що між видами сильно відрізняються Y-хромосоми.

Більше 90% послідовностей Х-хромосоми мавп збігаються з людськими. Це означає відносно невеликий ступінь змін за мільйони років еволюції.

Водночас послідовності Y-хромосом мавп збігаються з людськими лише у 14-27% випадків. Це вказує на велику швидкість змін.

Чому так відбувається

Учені припускають, що Y-хромосома еволюціонує так швидко, бо вона не обмінюється великою кількістю генетичної інформації з іншими хромосомами. Через це вона стає більш схильною до різних мутацій, що з часом призводить до її скорочення.

Зважаючи на результати, науковці припустили, що Y-хромосома у ссавців може бути на шляху до вимирання. Однак, вони вважають, що вона може зменшуватися, але навряд чи зникне повністю.

Джерело: Nature

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-30 15:37:40

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин