Україна і світ

Росіяни поширюють фейк про Bugatti Зеленської

Росіяни почали поширювати фейк про Першу леді України Олену Зеленську. Дружина президента нібито купила спорткар Bugatti Tourbillon за €4,5 млн, що не є правдою.

Росіяни поширюють фейк про Bugatti Зеленської

Так, за словами російських пропагандистів, у Франції відбулася закрита презентація спорткара Bugatti Tourbillon, на якому нібито була Зеленська. Саме Перша леді України й оформила передзамовлення авто вартістю близько 190 млн грн.

Однак, фейк швидко спростували в Центрі протидії дезінформації. Вони вказали на величезну кількість нестикувань у “доказах” від росіян.

Зараз дивляться

У ЦПД зазначили, що джерелом фейку є французьке видання Verite Cachee, яке було створено 10 днів тому – 22 червня 2024 року.

У підробленому ЗМІ також є новини, які висвітлюють війну з позиції РФ цитуючи російських пропагандистів.

Чоловік, який вдає з себе продавця авто і стверджує в Instagram про купівлю Зеленської, має на своїй сторінці лише 4 публікації, та й саме відео змінено за допомогою технологій DeepFake.

– Пропагандисти рф запустили цей фейк напередодні саміту НАТО, для того щоб дискредитувати вище керівництво України на міжнародній арені, – заявили в ЦПД.

Таку дезінформацію активно поширюють у соцмережах, які іноді не здатні відрізнити правду від вигадки. Наприклад, соцмережа TikTok не пройшла перевірку на фейки, допустивши до реклами ролики, що перешкоджають голосуванню в ЄС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-02 13:12:50