Україна і світ

У Львові медики зберегли ніжки дворічної дитини після сильного опіку

У Львові врятували від ампутації ніжки дворічної дівчинки після важкого опіку. Медики провели сім операцій та використовували ВТМ-покриття.

Як отримали опіки

Маленька Анічка з Одещини обпекла ніжки у березні. Вона випадково потрапила до домашньої бані з бойлером і відкрила кран з гарячою водою. Шланг під напором почав “стрибати” і поливав ноги дитини окропом.

Мати дівчинки швидко відреагувала, вона відвезла її до місцевої лікарні. Через глибокі опіки її екстрено перевезли до Одеси, а через 11 днів погіршення стану направили до Львова.

Медики дитячої лікарні Святого Миколая розповідають, що дитина поступила у важкому стані з глибокими опіками стоп, правої гомілки та стегон. Її пальчики були некротизовані, тобто тканини та кістки були мертвими через опік.

Ампутація пальчиків

Лікарі одразу зрозуміли, що не вдасться врятувати пальчики, але треба було боротися за інші уражені ділянки.

Анічку негайно прооперували, провели некретомію – максимальне видалення мертвих тканин, щоб запобігти незворотним процесам.

Під час другого втручання виконали ампутацію пальчиків, два видалили повністю, а на решті частково зберегли фаланги.

Труднощі у лікуванні

Під час операції опікові хірурги побачили, що у дитини почало відкриватись ахіллове сухожилля, яке відповідає за рухи стопами.

Сухожилля не має власного кровопостачання, тому пересаджена шкіра не прижилася б. Дитина могла втратити здатність рухати стопами.

– Тоді ми вирішили застосувати ВТМ-покриття – унікальний синтетичний матеріал, що проростає власними судинами пацієнта та стає його новою дермою. Його ми накладали на стопи та стегно дитини, – розповідає Леся Стрілка, комбустіологиня Лікарні Святого Миколая.

Раніше в Україні такого покриття не було через його високу вартість. Однак тепер, завдяки проєкту Re:burn, воно є у трьох медзакладах країни.

Зараз з Анічкою займаються фізичні терапевти та психологи, щоб допомогти їй повернутися до нормального життя.

Родина планує подальше лікування за кордоном.

Джерело: Перше ТМО Львова

Фото: Перше ТМО Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-16 11:26:09