Суспільне мовлення

У Львові демонтували барельєф радянському пролетаріату

16 листопада у центрі Львова демонтували барельєф радянському пролетаріату. Його перенесуть до Музею тоталітарних режимів “Територія терору”.

Як повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, фасад будинку на просп. Т. Шевченка, де був розміщений барельєф, приведуть до належного стану.

“Частину фасаду, де був барельєф, підштукатуримо та пофарбуємо”, — зазначила керівниця райадміністрації Галина Гладяк.

Наприкінці минулого тижня перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко на своїй сторінці у Facebook написав, що міськрада отримала всі документи й робоча група з дерусифікації та деколонізації топоніміки у Львівській міській територіальній громаді погодила деколонізацію барельєфу на перетині вулиць Саксаганського та проспекту Шевченка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Барельєф на пр. Шевченка був встановлений у 1979 році на честь учасників революційного виступу львівського пролетаріату у квітні 1936 року на місці, де під час демонстрації був смертельно поранений один з учасників Владислав Козак. Виготовила його львівська мисткиня Теодозія Бридж. Складався він з самого барельєфу та бронзового шматка металу, розміщеного на тротуарі, який символізував пролиту кров.


Джерело: Суспільне мовлення України