Україна і світ

У Франції збій у роботі залізниці в день початку Олімпіади, прем’єр заявив про диверсію

Мережа високошвидкісних залізниць Франції постраждала від скоординованих “зловмисних дій”, включно з підпалами, які призвели до серйозних перебоїв у роботі багатьох найжвавіших залізничних ліній країни за кілька годин до церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Французька влада вже назвала цей крок диверсією.

Про це повідомив французький державний залізничний оператор SNCF, а потім прокоментував в.о. прем’єра Франції.

Диверсія на залізниці Франції

За даними SNCF, палії атакували об’єкти на лініях, що з’єднують Париж із заходом, північчю та сходом країни. Отже, у вихідні рух по всій країні буде сильно порушено.

Зараз дивляться

– Це масштабна атака з метою паралізувати роботу мережі TGV, – заявили представники SNCF для AFP.

Він додав, що багато маршрутів доведеться скасувати, а ситуація триватиме “щонайменше всі вихідні, поки триватимуть ремонтні роботи”.

Національний залізничний оператор заявив, що він став “жертвою кількох одночасних зловмисних дій протягом ночі”, додавши, що атаки зачепили його атлантичну, північну і східну лінії. Найважливіші кабелі були перерізані і спалені.

– Підпали було скоєно з метою завдати шкоди нашим об’єктам, – заявили в SNCF, додавши, що рух на постраждалих лініях було “сильно порушено”.

За повідомленнями французьких ЗМІ, вдалося запобігти новій атаці на південно-східній лінії.

Судячи з усього, підпали та інші атаки були сплановані і ретельно обрані в стратегічних точках залізничної мережі.

Реакція влади Франції

Виконувач обов’язків прем’єра Франції Габріель Атталь назвав інциденти на кількох залізничних гілках навколо Парижа диверсією.

– Сьогодні рано вранці на інфраструктурі SNCF підготовленим і скоординованим способом були здійснені акти диверсії. Наслідки для залізничної мережі масштабні та серйозні, – заявив Атталь у своїй публікації в Twitter.

Він висловив підтримку всім службам, задіяним у ліквідації наслідків, і співгромадянам, у яких через ці диверсії зірвалися плани.

– Наші спецслужби і сили правопорядку в роботі, щоб знайти і покарати виконавців цих злочинних дій, – сказав Габріель Атталь.

Міністр спорту Амелі Удеа-Кастера засудила акти вандалізму.

– Це абсолютно жахливо. Нападати на (Олімпійські, – Ред.) ігри – означає нападати на Францію, – сказала вона телеканалу BFMTV.

Валері Пекресс, глава регіону Іль-де-Франс, до якого входять Париж і його околиці, сказала: “Очевидно, що ця атака не випадкова, вона спрямована на дестабілізацію обстановки у Франції в момент початку Олімпійських і Паралімпійських ігор”.

Міністр транспорту Патріс Вергрьєте заявив, що вночі були здійснені “скоординовані зловмисні дії” на кількох лініях. Він засудив те, що назвав “злочинними діями”, які “поставлять під загрозу від’їзд багатьох французів на відпочинок”.

Наслідки диверсій у Франції

Плани поїздок близько 800 тис. французьких туристів будуть порушені цими вихідними. Жан-П’єр Фаранду, глава SNCF, сказав, що це “сумний день”, тому що сім’ї найбільше постраждають від нападів “безвідповідальних диваків”.

Поїзди Eurostar з Лондона до Парижа постраждали, деякі поїзди були скасовані і затримані.

– Через скоординовані зловмисні дії у Франції, які зачепили високошвидкісну лінію між Парижем і Ліллем, усі високошвидкісні поїзди, що прямують до Парижа і з Парижа, переспрямовують класичною лінією, – ідеться в заяві.

Очікується, що найбільше від інцидентів постраждають французькі туристи, які збиралися вирушити в подорож в один із головних вікендів літніх канікул.

Кілька олімпійських змагань, включно з футбольними матчами, відбудуться за межами Парижа, зокрема в Нанті та Бордо, які пов’язані з Парижем великими залізничними лініями.

Натовпи пасажирів застрягли на вокзалах, зокрема на станції Гар Монпарнас у Парижі, після того як було скасовано їхні поїзди.

Префект, відповідальний за поліцію Парижа, Лоран Нуньєс, сказав, що в п’ятницю на вокзали Парижа було направлено більше поліції, оскільки там зібралася велика кількість людей. Наразі заяв про відповідальність за підпал не надходило.


Джерело: The Guardian

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 14:32:06