Суспільне мовлення

У будинок в Мощуні потрапив снаряд: у Львові 57-річна жінка вчиться заново ходити на протезі

Галина Грабалюк має високу ампутацію ноги. Жінка отримала травми у перші дні повномасштабного вторгнення, коли росіяни обстрілювали Мощун під Києвом. Після лікування Галина отримала протез, але не пройшла курс реабілітації, тож почала ходити на протезі неправильно. Тепер вона опановує правильну ходьбу та виправляє поставу в львівському центрі “Superhumans”.

Більше про історію жінки дізнавалося Суспільне.

Після початку повномасштабного вторгнення Галина Грабалюк з родиною поїхала в Мощун, що поблизу Києва, адже думала, що там безпечніше, ніж у столиці. Але наприкінці лютого 2022 року ту частину Мощуна, де жила сім’я Галини, почали обстрілювати росіяни. Її будинок потрапив під обстріл одним із перших, розповідає жінка. У той день, 28 лютого 2022, від снаряду, що потрапив у дім, але не розірвався, загинула її племінниця, а сама Галина втратила ногу.

“Між нами бахнуло. Мені зразу як пролітало, ногу відбило. Воно впало на племінницю і її повністю розбило всю. Син вибіг на вулицю, почав кликати на допомогу, то солдати приїхали, вже зробили мені укол. Не знаю, який там той укол, видно якесь знеболююче. І зав’язали ногу, щоб зупинити кровотечу. А племінницю ми там залишили. Сусіди нам допомагали вивозити її в морг, нас там не було, а вони вивезли в морг, в Пущу Водицю. Потім сестра приїхала через певний час, коли вже не був Мощун окупований, коли звільнили його, то забрала і похоронила”, — каже Галина Грабалюк.

Наслідки влучання снаряду в будинок в Мощуні. Фото з особистого архіву Галини Грабалюк

Після лікування жінка отримала протез у Києві, проте не пройшла курс реабілітації і повернулася до роботи у столичній школі. Там жінка завідує шкільною бібліотекою.

“Коли мені зробили протезування, в тому центрі не було самого реабілітаційного центру. І мені було дуже важко ходити. Я просто не могла. Я не знала, як стати. Знаєте, лікар-протезист сказав – отак ходи. Але як? Як ходи, як ті палки тримай? І я почала шукати в інтернеті ці центри реабілітаційні. Багато відмовляли, бо казали, що ми тільки приймаємо тих, кого протезуємо. А звідси, з цього центру, мені написали”, — говорить пацієнтка центру.

Галина Грабалюк

Галина Грабалюк. Фото: Суспільне Львів

У центрі “Superhumans” жінка займається із фізичним терапевтом.

“Пані Галина потрапила до нас із запитом на покращення ходьби. Тобто вона прийшла з двома милицями, а в неї запит ходити без милиць. У неї виникли проблеми із поставою, сколіозом, через те, що вона неправильно навантажувала протез, і підібрали для неї певний комплекс, який вирівняє її поставу і покращить її ходьбу”, — каже фізична терапевтка Вікторія Смолінська.

Галина Грабалюк проходить реабілітацію у центрі "Superhumans"

Галина Грабалюк проходить реабілітацію у центрі “Superhumans”. Фото: Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після завершення реабілітації Галина Грабалюк знову повернеться на роботу до школи.


Джерело: Суспільне мовлення України